Nová vláda vo vlnách mravnosti

Mnohí spoluobčania postavili médiá pred ťažkú úlohu, pred ktorou nemôžu cúvnuť, lebo ide o výsledky volieb. Na ich základe nastúpi nová vláda, ktorá iste bude dielom niekoľkých hodín nadmieru priateľských a takpovediac konštruktívnych rozhovorov medzi víťazmi. Asi je to jednoduché.

07.03.2020 11:00
debata (16)

Podľa rozhovorov sa potom najlepšie spozná koalícia a opozícia. Tí, s ktorými sa už nik nebaví, budú v opozícii. Teda, ak sa dostali do parlamentu. Ak sa nedostali a vzdali sa funkcií – tiež sa s nimi nikto nebaví.

Ale to vôbec neznamená, že môžu byť hneď opozíciou. Lebo keby sa boli bývali dostali, tak by istotne dnes neboli opozíciou a každý by sa s nimi bavil. Takže budú pomáhať vláde, aj keby fakticky nemohli. Keby však nepomáhali, a to aj keby mohli, vtedy by boli určite v opozícii.

Vo chvíli, keď toto píšem, vláda ešte nie je zostavená, čo už o chvíľu nemusí byť pravda. Chcem preto zneužiť týchto pár sekúnd, ktoré mi do prosperity a stability Slovenska ešte zostávajú. Lebo vládni činitelia potom vraj majú takých sto dní na to, aby sa vzájomne spoznávali a nik by im do toho nemal zasahovať.

Je totiž nanajvýš nepatričné ovplyvňovať nejakého ministra, keď je iba hodinu vo funkcii. To je približne doba, keď je prístupný aj rozumným návrhom, lebo ich od tých nezmyselných ešte môže a dokáže rozoznať. Ak mi ktosi neverí, nech si pozrie, ako to bolo na Slovensku od februára 1948 napríklad v oblasti školstva.

Teraz to už bude iné. Nielen v tejto oblasti. Ak niekto stretne chorého, bude sa mu môcť onedlho posmievať. Lebo sa nedal liečiť v mimoriadne zlepšených podmienkach. Šikanovať bezdomovca bude povinnosťou každého slušného občana, pretože také indivíduum sa bezcieľne túla po okolí, hoci mu pod nosom vyrastajú tisícky bytov za smiešne a symbolické nájomné.

Vo všeobecnosti sa zdá, že jedinou prekážkou bezuzdnej prosperity, ktorá Slovensko nemôže minúť, je morálka. A práve ona bude v najbližších chvíľach úlohou médií. Bude potrebné práve jej rozmer dostať aj do najvyšších kruhov. Napríklad, aby sa víťaz volieb, budúci premiér Igor Matovič, stal vzorom pre každého, aj pre toho najmladšieho obyvateľa.

Ak by to nebolo bezprostredne možné, potom sa bude musieť preukázať, že sa to práve uskutočňuje. Ak by sa to neuskutočňovalo, treba presvedčiť, že v budúcnosti to tak bezpochyby bude. Ak by to ani v budúcnosti tak nebolo, nie je to napriek tomu úplne stratené, lebo vždy sa dá porovnať s inými spolupútnikmi vo vláde.

Teda ak práve iba Matovič ako jediný medzi nimi, hoci azda len v tejto oblasti, skutočne vyniká. Čo by nemal byť väčší problém. Ak by medzi nimi nevynikal, celá vláda by po chvíli takpovediac išla do kôpru. Lebo nič okrem posvätnej mravnosti, aspoň podľa všetkého, ju spájať nemôže.

„Igorova“ angličtina to asi nikdy nebude. Iba ak – a to aspoň, ako sa ukazuje, nie je celkom márna snaha – mohlo by ísť azda o dôsledný návrat ľubozvučnej a niekomu ešte stále lahodne znejúcej bernolákovčiny.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #opozícia #mravnosť #Igor Matovič #výsledky volieb #nová vláda