Keď sa dvaja bijú o ropu

S cenovými vojnami je to iné, ako s vojnami, pri ktorých sa vzájomne zabíjajú a mrzačia vojaci a trpia civilisti. Napríklad z cenovej vojny o ropu, ktorú rozohrala Saudská Arábia rozhodnutím zvýšiť ťažbu v reakcii na neochotu Ruska ťažbu znížiť, bude medzi odberateľmi veľa radosti. Možno dokonca o pár centov zlacnie na našich pumpách benzín.

12.03.2020 16:00
debata

Keď sa dvaja bijú, neznamená to automaticky, že sa tretí smeje. Tým tretím sú Američania, ktorým by sa pri cenách okolo 30 dolárov za barel nevyplatilo ťažiť ropu z bridlíc. Dá sa teda predpokladať, že Trump svojim Saudom dohovorí a z extra lacnej ropy v budúcnosti nakoniec nič nebude. Zatiaľ však platí, že v apríli chce Saudi Aramco zvýšiť dennú produkciu na 12,3 milióna barelov. Je to viac, než je schopná vyťažiť, takže mieni čerpať i zo svojej ropnej rezervy.

Zvyšovať ťažbu, keď kvôli kríze vyvolanej koronavírusom klesá dopyt, je ekonomický nezmysel. Na druhej strane sme svedkami súťaže, ktorá je ekonomicky zdravšia, než keď cenu tvoria kartelové dohody. Zmyslom cenovej vojny síce býva snaha zlikvidovať konkurenciu a ovládnuť trh, ale v prípade ropy, o ktorú je za normálnych okolností rastúci záujem, je ovládnutie trhu jediným hráčom iluzórne.

To, do čoho sa pustila Saudská Arábia, je neveselý, opakovaný vtip. S cenovou vojnou už raz neuspela, a to relatívne nedávno, v roku 2014. Dnes je navyše v horšej finančnej kondícii. Vyčerpáva ju vojna v Jemene, alebo presnejšie masakrovanie Jemenčanov, pričom príjmy z ropy míňa napríklad za kazetové bomby, ktorých si 1 300 kúpila od americkej Texetron Corporation za 641 miliónov dolárov. Držať Saudom palce v ich vojnách môžu pri pohľade na humanitárnu katastrofu v Jemene iba cynici.

Z lacnej ropy, samozrejme, nemá radosť ani Rusko, ktorému môžu chýbať peniaze na rozsiahle plánované infraštruktúrne projekty. Na druhej strane predstava, že nízka cena je pohromou pre amerických producentov ropy z bridlíc, ktorí sú závislí od pôžičiek a zdajú sa byť zraniteľní, je vítaná satisfakcia v situácii, keď čelí americkým sankciám Rosneft alebo plynovod Severný prúd II. Ako sa hovorí – škodoradosť je najväčšia radosť.

Tak si to teda zhrňme: Saudská Arábia rozpútala cenovú vojnu, v ktorej producenti bojujú všetci proti všetkým. Je to samovražedná ropná bitka, pri ktorej všetci tratia. Keby sa rozhodli v tom dlhodobo pokračovať, mohli by priviesť ku krachu aj producentov energie z obnoviteľných zdrojov, ktorým sa darí prežiť vďaka tomu, že je ropa drahá. Saudi teda riskujú, že na seba privolajú hnev mocnej ekologickej loby a že si ich vezme na paškál študentka Greta Thunbergová.

Svet nechce drahú ropu. Nechce však ani lacnú. Možno nechce žiadnu. Alebo nevie, čo vlastne chce. A pretože je ťažké svetu porozumieť, prizeráme sa bezradne dramatickej cenovej vojne o čierne zlato. Ide o veľké peniaze, ale naisto vieme, že nie o naše. Či už sa tí rozhádaní producenti dohodnú, alebo nedohodnú, život nám to nezmení. Dokonca ani nevieme posúdiť, či bohužiaľ – alebo našťastie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #USA #Saudská Arábia