Príbeh z éry SARS- CoV-2

Hitom českého internetu sa stalo video slovenskej televízie TA3, v ktorom sa molekulárna biologička Soňa Peková vyjadruje ku koronavírusu. Pred pár dňami sa ocitla v centre mediálneho záujmu, keď jej súkromné laboratórium otestovalo nakazenú ženu z Prahy, ktorú štátne laboratóriá odmietli.

19.03.2020 12:00
debata (9)

Už to bol pozoruhodný príbeh, lebo minister zdravotníctva o tejto lekárke zverejnil neoverenú a ako sa ukázalo, nepravdivú historku, za ktorú sa neskôr ospravedlnil, že sa pri odbere vinou svojej nešikovnosti nakazila a sama skončila v nemocnici.

Tým sa to však neskončilo. Laboratóriu Tilia pre akúsi chýbajúcu pečiatku úrady zakázali ďalšie testovanie. Vzápätí sa ukázalo, že Pekovej tím vyvinul praktický a dostupný test pre kvantitatívnu detekciu vírusu, o ktorý majú záujem diagnostické tuzemské i zahraničné inštitúcie. Detailné informácie o alternatívnom teste poskytuje odborníkom „rada a bez nároku na akúkoľvek finančnú kompenzáciu“.

O zjednodušený protokol testovania požiadali Tiliu z Akadémie vied ČR, Univerzity Karlovej a Masarykovej univerzity v Brne, ktorí ponúkli svoju pomoc s testovaním vláde. Ani oni síce nemajú pečiatku „ISO 15189“, ale zato disponujú modernými prístrojmi s obrovskou kapacitou a sú schopní otestovať tisícky vzoriek denne, čo by podľa doktorky Pekovej umožnilo „zmierniť karanténne opatrenia a prestať desiť ľudí“.

Momentálne asi najsledovanejšia česká doktorka Peková pochádza z Prievidze, kde žila do svojich sedemnástich rokov. Vie sa o nej, že má rada vážnu hudbu, hrá na klavíri, má syna. A vie čítať gény. Preto si všimla to, čo zaregistrovali i ďalší genetici.

Koronavírus totiž „má niektoré genetické charakteristiky, sekvencie, ktoré sa normálne v bežných izolátoch koronavírusu nevyskytujú“. Genetici skonštatovali, že jeho najbližším príbuzným je vírus SARS, ktorý strašil svet v roku 2003 a ktorého štúdiom sa zaoberá laboratórium vo Wu-chane, kde sa zhodou okolností nachádza i ohnisko súčasnej nákazy.

V rozhovore s redaktorom Davidom Vozdeckým, ktorého zaujímalo, ako tie nenormálne sekvencie v koronavíruse „vznikli“, sa sympatická vedkyňa rozhovorila o svojej profesii. O tom, ako genetickí inžinieri, molekulárni biológovia vedia vytvoriť rôzne varianty génov, ako ich dokážu modifikovať, vkladať mutácie, klonovať, vyrábať na stole nové organizmy.

„To je vedecká práca,“ vysvetľovala novinárovi a vyzerala pri tom ako Rachel Weiszová, ktorá sa to isté usiluje objasniť Jeremymu Rennerovi vo filme Bournov odkaz.

Aby sme sa však nevydesili, utešila nás expertka: „Nemyslím si, že je to biologická zbraň.“ Keďže vidí čosi, čo samo od seba v prírode vzniknúť nemohlo, tipuje, že išlo iba o náhodný únik z laboratória. Otázka je, či takto vyzerá dobrá správa. Keď treba testovať populáciu na prítomnosť vírusu, je rozumné obrátiť sa na genetikov.

Na pôvod pandémie sa radšej pýtajme politikov, ktorí vedia, že je za tým polievka z netopierov a neumyté ruky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #laboratórium #biologická zbraň #pandémia #Wu-chan #Akadémia vied ČR #koronavírus #Soňa Peková #kvantitatívna detekcia #Bournov odkaz #genetickí inžinieri