Keď báčik z Chochoľova

Všetkých spoluobčanov potešilo, že Greta Thunbergová sa náhle a takpovediac sama od seba uzdravila z nákazy koronavírusom. Išlo takmer určite o COVID-19, pretože sa u nej prejavovali všetky symptómy, ktoré mal aj jej otec.

29.03.2020 10:00
debata (7)

Okrem nich ešte vraj i pár iných ľudí kdesi v Taliansku a Nemecku, na ktorých ich tiež pozorovali. Prirodzene, že každého zaujal najmä spôsob, akým sa známa dievčina uzdravila. Tvrdí, že sa izolovala v prenajatom byte.

Keďže rovnako nakazeného otca v tejto súvislosti nespomína, pretože ide o nepodstatný detail, dá sa predpokladať, že ho buď ponechala tiež v izolácii, no v inom prenajatom, prípadne s matkou a sestrou v pôvodnom byte. To možno do značnej miery chápať dosť ekologicky. Zrejme je presvedčená o tom, že nakaziť môžu iba mladší starších, a nie naopak.

Po desiatich dňoch z izolácie Greta vyšla úplne zdravá. Ani ona, ani otec sa pre istotu nedali testovať, ale že by azda išlo o niečo iné ako o koronavírus, je vraj takmer vylúčené. V tom spočíva určitá nádej aj pre nás všetkých.

Len čo bude niekto z nás tušiť, že ochorie, musí si prenajať byt, v ktorom sa izoluje. Svoj pôvodný byt môže potom prenajať, aby sa v ňom napríklad izoloval ktosi iný. Sám by v takom prípade platil vlastne prenájmom za nový prenájom iného bytu a predišiel by tak značným finančným stratám. Čo je iste rozumné a úsporné. A keď to navyše vedie k zdraviu, prečo by to človek neurobil?

Tieto zdravotné prenájmy obydlí by vlastne mohli fungovať ako také neobvykle moderné urbanistické švédske kvapky. Ide prirodzene o impulz, ktorý prichádza zo severnej Európy ako svieži vánok a, ako by povedal básnik, prebúdza celý svet ospalý k životu.

Veď keď europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová pred pár dňami tvrdila, napodiv v Bratislave, že EÚ by sa mala v súvislosti s koronavírusom akosi „rozhýbať“, jej stranícky kolega, tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus dospel k neotrasiteľnému záveru, že únia nespí. Skôr naopak, že má práve teraz neobyčajnú „schopnosť sa dohodnúť“.

Hoci Čína, Rusko a Kuba poskytujú určitú pomoc, vyzerá to tak iba pre alternatívne médiá. Na rozdiel od nich „komisia pred týždňom zverejnila manuál, akým by sa mali členské štáty EÚ riadiť pri ochrane zdravia svojich občanov“.

To je iste pravda a každý vie, že bez manuálu by sme sa nepohli. Aj veľké peniaze vraj prídu. Ide o „mäkkú silu“ európskej pomoci, ktorá sa prejaví až v budúcnosti.

Ešte podrobnejšie odhalil pokryteckú masku pomoci postihnutým od oných nedobrých krajín europoslanec Michal Šimečka. Ale tiež akoby mimochodom zistil, že „EÚ nemá kompetencie v oblasti zdravotníctva, členské štáty si v prvej chvíli nedokázali vzájomne pomôcť a európske firmy nemajú masívnu produkciu zdravotníckeho materiálu“.

Nuž len aby to nedopadlo ako v humoristickej poviedke Martina Kukučína, kde protagonista Aduš Domanický čerpal nádej do budúcna už iba z blížiacej sa smrti príbuzného: „Keď báčik z Chochoľova umrie!“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus #Martin Kukučín #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Greta Thunbergová #Michal Šimečka #koronavírus #Covid-19