Stredoeurópski zbabelci

"Pod nebom je obrovský chaos. Situácia je vynikajúca!” tvrdil vraj čínsky diktátor Mao Ce-tung. Mal na mysli, že v čase strachu a krízy je politicky možné úplne všetko.

14.04.2020 16:00
debata (24)

Presne týmito slovami sa asi inšpirovali naši najbližší susedia v Poľsku a Maďarsku. Kým v iných krajinách sa vedie debata, či nosiť, alebo nenosiť rúška a aké majú byť verejné opatrenia, Viktor Orbán a Jarosław Kaczyński riešia vlastnú moc.

Orbán si dal pred niekoľkými dňami odhlasovať parlamentom, že ho už vôbec nepotrebuje, pretože on je osvietený panovník, ktorý bude na dobu neurčitú vládnuť formou dekrétov. Blahosklonne sľúbil, že hneď ako táto kríza pominie, vráti moc do rúk ľudu. Ale kedy taký moment príde, o tom bude rozhodovať sám.

Do 140 firiem, ktoré poskytujú "nevyhnutné” služby počas koronavírusu, vrátane maďarskej rafinérky MOL, napochodovali vojaci. Tí majú strážiť bezpečnosť podnikov a dohliadať nad výkonom. To určite každému pridá na morálke a dobrom pocite, keď naňho čučí vojak so samopalom…

V Poľsku sa zaktivizovali kresťanskí fundamentalisti. Naposledy v roku 2016 predložili návrh zákona, ktorý mal úplne zakázať potraty. Treba dodať, že poľský zákon je v tomto smere beztak veľmi prísny a obmedzuje túto možnosť len na úzky okruh prípadov.

Vtedy sa zdvihla obrovská vlna protestov a demonštrácií za práva žien zaobchádzať so svojím telom, známych ako Čierne protesty. Solidárne akcie sa konali po celom svete a poľský Sejm túto novelu vplyvom verejného tlaku a mienky stiahol.

Ahaho! Teraz nie je možné organizovať verejné zhromaždenia! To je správny čas pekne potichučky a v čo najrýchlejšom konaní tento legislatívny návrh predložiť – už na budúci týždeň. Ešte k tomu priložili ďalší sen fundamentalistov: úplne zakázať sexuálnu výchovu na školách. Asi aby sa zvýšil počet sexuálne prenosných ochorení a neželaných tehotenstiev neplnoletých.

Nik sa neteší, že musí podstúpiť predčasné ukončenie tehotenstva, no teraz nemôžu Poľky ani len vycestovať do susedných krajín, aby mohli túto procedúru podstúpiť. Poľský štát vie lepšie ako ony, že majú byť iba stroje na rodenie detí. Hoci aj po znásilnení alebo keď sa vie, že ide o deformovaný plod. Pretože presne toto všetci v Poľsku potrebujú v boji proti koronavírusu: treba sa čo najrýchlejšie vrátiť do stredoveku.

Len duševní chudáci sa boja demokracie. Iba posledný politický zbabelec sa bojí verejnej mienky, keď chce vládnuť a predkladať návrhy, ktoré majú riadiť celú spoločnosť, moderný slobodný štát v 21. storočí.

Nech Európska únia ihneď zastaví akékoľvek financovanie týchto režimov. Za to by sa mali zasadiť i naši predstavitelia a predstaviteľky. Pretože v konečnom dôsledku sú tieto dva susedné štáty aj tak závislé od eurofondov a v tsúčasnej situácii budú ešte viac. Potom sa ukáže, kam siahajú a akú podporu majú Orbánova diktátorská suverenita a poľské pokusy o riešenie krízy potláčaním práv svojich občianok.

Čo teraz vyzerá pre Orbána aj Kaczyńského ako vynikajúca príležitosť, bude ich najväčšou hanbou a história si ich tak bude pamätať.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Viktor Orbán #potraty #Mao Ce-tung #Jarosław Kaczyński #koronavírus #Čierne protesty #kresťanskí fundamentalisti