Koronaboháči. A svet im ešte aj tlieska

Dôsledky spomalenia ekonomiky a zatvorenia fabrík sa nedotýkajú všetkých rovnako. Niektorí na tom vynikajúco zarobili.

28.04.2020 14:00
debata (324)

Pre koronavírus prišlo v USA o prácu vyše 26 miliónov osôb, zástupy žiadateľov o podporu sa natiahli na kilometrové rady a celodenné čakačky. So zamestnaním väčšina rovno stratila aj zdravotné poistenie – na rozdiel od nás nemajú verejné, ale súkromné poistky, ktoré závisia od práce.

Pandémia je síce spravodlivá v tom, koho napadne, no súčasný kapitalizmus s ohromnou príjmovou nerovnosťou medzi ľuďmi taký spravodlivý nie je. Nielen v tom rozmere, že bohatí majú dostatočné peňažné zásoby na to, aby akýkoľvek výpadok príjmu prežili, ale aj izolácia sa ľahšie prežíva na súkromnom ostrove s jachtou, s vlastným lekárom a prednostným prístupom k najlepšej zdravotnej starostlivosti.

Aj keď začiatok koronakrízy otriasol trhmi a za prvé tri týždne zisky klesali, v apríli už boli americkí milionári bohatší o desať percent. Spolu zarobili viac ako 282 miliárd dolárov!

Rebríček najväčšej nemorálnosti určite vedie najbohatší muž zemegule Jeff Bezos, šéf Amazonu, notoricky katastrofálneho zamestnávateľa. Už dlho je kritizovaný za to, že svojim pracovníkom platí tak málo, že okrem platu museli dostávať aj sociálnu pomoc od štátu a stanujú za skladom, lebo nemajú na bývanie.

Pritom Bezos sám vlastní 140 miliárd dolárov. Len pre predstavu, výdavky Slovenska na celú verejnú správu, to jest na políciu, hasičov, zdravotníctvo, školstvo, platy státisícov verejných zamestnancov, sa vyšplhajú na 40 miliárd eur za celý rok.

Ale veľká kopa pýta viac. Nielenže Amazon v posledných rokoch vďaka kreatívnemu účtovníctvu neplatil ani cent na daniach, ešte ročne od štátu dostával vyše 130 miliónov na vratkách z dane. Na Slovensku odsúdený Ladislav Bašternák je oproti tomu vidiecka nula.

Teraz Bezos odmieta zabezpečiť ochranu zamestnancov v skladoch, ktorí pracujú ako nikdy, aby vybavili zásielky pre ľudí zatvorených doma. Vyhodil na ulicu odborára, ktorý sa usiloval na nedostatky v ochrane zdravia a životov kolegov poukázať. Napriek tomuto všetkému na začiatku krízy Amazon bez hanby žiadal o verejné príspevky, aby mohol vyplatiť sezónnych zamestnancov. Úbohý Jeff!

Čo je na tomto spravodlivé? Prečo človek s nízkym príjmom je vždy označovaný za chudáka, čo dosť neštudoval, nesnažil sa, za svoju mizériu si môže sám, lebo nezaložil svoj start-up a Richard Sulík mu navrhne aj zrušenie minimálnej mzdy? Ale ľudia ako Bezos, ktorí masovo zlievajú miliardy, neodvádzajú takmer žiadne dane, usmievajú sa do kamier, zatiaľ čo zamestnancom vyplúcajú žobračenky, sú hrdinovia?

Ešte mu svet tlieska, keď blahosklonne venuje pár miliónikov, čiže menej ako promile svojich príjmov, na charitu, na boj s koronakrízou. Keď sám neplatí dôstojné mzdy ani dane, ktoré mohli financovať verejné zdravotníctvo, a nechráni vlastných zamestnancov pred šírením koronavírusu.

To naozaj nie je na smiech, to je na znárodnenie Amazonu a basu pre Bezosa. A keď budú štáty hľadať, kde zohnať peniaze na záchranu ľudí pred prepadom do chudoby, nech začnú u takýchto.

© Autorské práva vyhradené

324 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Jeff Bezos #Richard Sulík #Ladislav Bašternák #pandémia #koronakríza