Skalpy komančov

Voliči v nudných demokraciách chodia voliť aj s vedomím, že sa „ich“ poslanci nedostanú do vlády. Ale ich hlas nebude stratený, pretože im nik neprelepí ústa, aby konečne mlčali, keď už prehrali.

06.05.2020 12:00
debata (23)

V nudnej demokracii si víťaz presadne do vládnych kresiel, urobí sumár zo špajze, nakreslí plán a vlak sa pohne do nového cieľa. V nudnej demokracii sa svetlejšie zajtrajšky vynechajú, nemusíme sa mať stále lepšie, postačí, že sa máme dobre.

Pri preberaní vlády zdôrazňoval Igor Matovič, že jeho vláda bude pre slušných a poctivých ľudí. Kto sú slušní a poctiví, o tom rozhodne spravodlivý ľudový hnev zosobnený v novom premiérovi. Predsa vieme, že súdy sú premorené. Kto, ak nie on, kedy, ak nie teraz?

Naratív je veľmi povedomý. V statusoch sa chváli skalpom, komanči, traste sa! Jeho voliči mu to určite kvitujú, na FB stenu mu píšu zamilované odkazy, rozumejú si. Tí ostatní si majú trhnúť nohou. Zo 4 432 419 opráv­nených voličov získala CELÁ koalícia podporu 1 304 268, percentuálne 29,42 percenta ľudí zo všetkých.

Nevoličov bolo až 1 550 908. Roz­loženie politických síl je približne rovnaké – voliči koalície 30 percent, voliči iných strán 30 a nevoliči 30 percent.

Pri dopravnej nehode Daniela Lipšica, po ktorej zostal na ulici ležať mŕtvy človek, išlo do tuhého. Matovič svojho poslanca povzbudzoval, aby sa nevzdával a mandát neskladal, lebo jeho voliči to pochopia. Ku cti Lipšicovi slúži, že sa necítil iba poslancom „svojich“ voličov, ale aj slovenského parlamentu, a tak sa mandátu vzdal.

V zastupiteľskej demokracii má rovnakú cenu každý hlas – aj ten mimovládny, ba i toho, kto si ho neuplatnil. Keby sme nepotrebovali oskalpovať komančov…

Matovičova vláda predložila programové vyhlásenie a spravodajcovia nás kŕmili hodnoteniami. Prvé slovo v nudnej demokracii dostávajú poslanci opozície. Pretože sú v tej chvíli slabší, no stále vybavení cestovným pasom od voličov.

U nás sme čítali, počúvali a videli hodnotenia Hodnoty za peniaze, Zastavme korupciu, Amnesty Internacional, ba aj Ivana Mikloša, ktorý Annu Bubeníkovú i po vypuknutí kauzy Gorila bránil do konca. Teraz je autoritou, za PVV dal jednotku niekoľkým ministerstvám, priatelia dali jednotku Jánovi Budajovi, vcelku bola známka dobrá.

Súkromné médiá majú svoj hodnotový svet, a tak si ho uplatňujú: keď ti nechutí, nejedz, máme slobodu. Zamestnanci médií pochopili naratív doby – aj tí vo verejnej službe. Komanči, dolu z višne, spravodlivý Apač ide. Teraz alebo nikdy!

Sympatizantom vlády sa nepáči útočný tón Roberta Fica, stotožňujú ho so všetkými jeho voličmi a želajú si, aby už konečne zmizli z povrchu zemského. Nielen predseda, všetci!

Keď nový premiér (nie hlavný hygienik) začal buzerovať seniorov, vyzval ho listom Peter Pellegrini, aby s tým prestal. Matovič neprestal preto, že mu to povedal poslanec Pellegrini, ale pre hnev dotknutého ľudu. Lenže za ten ľud – a vždy je to iná časť – sa musí vedieť ktosi účinne postaviť.

To je efektívna sila opozície. Svoj hlas voliči nehodili do žumpy.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Daniel Lipšic #volič #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Anna Bubeníková #nudná demokracia #komanči #Amnesty Internacional