Konzervatívny socializmus

V internetových Literárnych novinách som si prečítal rozhovor s Petrom Drulákom o konzervatívnom socializme. Je to ten typ provokatívnych postrehov, pri ktorých si hovorím: Prečo to čítam až teraz a prečo to nenapadlo mne!?

07.05.2020 16:00
debata (43)

Podľa Druláka, ktorý prekladá Francúza Jeana-Clauda Michéu, sa konzervativizmom socializmu myslí návrat ku koreňom. Vytriezvenie z progresivizmu a dištancovanie sa od liberálov, ktorí vytunelovali pôvodný socializmus, obhajujúci sociálne práva ľudí, ktorých poškodil kapitalizmus.

V rozhovore upozorňuje na to, že „spoločenský progresivismus postupne vytesnil sociálnu otázku a v istej chvíli ľavica začala hovoriť iba o ľudských právach – o všetkých možných ľudských právach, len nie o právach sociálnych. A je načase sa vrátiť k pôvodnej agende.

Drulák (aj Michéa) tvrdí, že sa o ľudské práva napríklad žien alebo sexuálnych menšín dobre starajú liberáli, ktorí v západných spoločnostiach tvoria hegemónnu zložku. Ľavica by sa mala postarať o tých, o ktorých sa nestará nikto. No a to je obrovské množstvo ľudí doplácajúcich na sociálnu nerovnosť a sociálnu nespravodlivosť, ktorá nie je zlyhaním kapitalizmu, ale jeho podstatou.

Politické strany dnes vyzerajú ako obchodné centrá, čo lákajú zákazníkov na nákup všetkého možného pod jednou strechou. Daň za to, že si do vozíka vedľa rožkov a salámy môžeme naložiť aj krmivo pre psa, hračky pre deti, ponožky a mobil, je to, že nekupujeme, čo chceme, ale vyberáme z toho, čím obchod zaplnil regály. V prípade politických programov ide o sériu všeobecných sloganov, ktorými sa strana snaží pokryť všetky oblasti života, aby volič neodišiel ku konkurencii. Povedzme preto, že chýba regál s ponukou vyspelého školstva, slobodnej kultúry či zelenej energie.

Predstava, že by sa niekto namiesto rozširovania politického sortimentu pustil cestou jeho redukcie, znie revolučne. Pritom bije do očí, že chýba ľavicová strana špecializujúca sa konzervatívne na tovar, ktorý ostatní dávno nemajú na sklade alebo ho ponúkajú iba naoko, v akejsi lacnej základnej verzii. A vlastne je logické, že neexistuje bohvieaký dopyt po moderných ľavičiaroch budujúcich kapitalizmus.

Samozrejme, je možné, že to, čo vyzerá ako diera na trhu, zaujímavá politická príležitosť civilizovane demontovať politický systém, ktorý slúži predovšetkým chamtivej, bezohľadnej menšine, je vo skutočnosti ilúzia. Azda väčšina ľudí po sociálne spravodlivej solidárnej spoločnosti netúži a namiesto presadzovania sociálnych práv uprednostňuje americký sen, teda šancu individuálne zbohatnúť a na úkor tých neúspešných sa ocitnúť v privilegovanej menšine. Treba to overiť v praxi. Budovať hnutie, ktoré nebude pre všetkých, ale si stanoví skromnejší cieľ: angažovať sa za práva sociálne diskriminovanej pracujúcej väčšiny.

Mimochodom, okrem konzervatívnych socialistov by spoločnosti mohla byť prospešná i konzervatívna demokracia. Demokraciu totiž liberáli vytunelovali podobne ako socialistov. A vrátiť sa od vlády liberálov k vláde ľudu, k demokracii? Prečo nie?

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #socializmus #konzervatívny socializmus #Jean-Claud Michéa