Politické vírusové vibrácie

Všetkých spoluobčanov potešilo, že spolu s tým, ako sa všeličo otvára, otvárajú sa aj neobyčajné ekonomické možnosti Slovenska. Cestu zo značných strát, ktoré ekonomika v súvislosti s koronakrízou zaznamenala, načrtol bezprostredne exminister financií Ivan Mikloš.

10.05.2020 11:00
debata (6)

Súčasný šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík ho navrhol do svojho poradného ekonomického krízového štábu. Išlo o ten štáb, ktorý nevznikol iba preto, lebo tesne pred ním vznikol krízový tým premiéra Igora Matoviča, ktorý sa ukázal ako lepší a hneď od počiatku bol aj väčšmi krízovejší. Napríklad vôbec toľko nehuhňal na penzistov.

Mikloš rafinovane využil možnosť, ktorá Sulíka citlivo priťahovala. Predsedu SaS vždy hnevalo, že dôchodcovia si tu iba tak „chodia“ a nepracujú. Ide o presvedčivú myšlienku, ktorú v dosť takej nezaobalenej forme vraj vyslovil Henry Kissinger: „Starší ľudia sú zbytoční jedáci!“

Hneď ju Mikloš sformuloval v lapidárnejšej rovine, ba aj v uchopiteľnejšej podobe: „Kľúčovým testom toho, či to vláda zvládne, budú trináste dôchodky. Ak ich nebude schopná zrušiť teraz, v čase krízy a hneď po nástupe k moci, tak ich nezruší nikdy a neverím, že bude schopná dostatočne rýchlo a efektívne konsolidovať verejné financie.“

Išlo by pritom o opatrenie, ktoré by bolo, pochopiteľne, nepopulárne všade, teda okrem intelektuálneho prostredia strany SaS. Nemožno pritom prehliadať, že ide o závažný názor zrelého politika, ktorý s ním získal bohaté skúsenosti počas poradcovskej činnosti pôvodne chudobným činovníkom v susednej Ukrajine. Ťažko si predstaviť, že bez Mikloša by Ukrajina v ekonomickej oblasti mohla byť takpovediac na vrchole, teda presne tam, kde je dnes.

My sa, bez dôkladného prevalcovania penzistov, na podobný vrchol dostaneme zrejme tiež iba veľmi ťažko. Strana SaS to nikdy úplne nevzdala. Sama od seba sa občanom prihovorila aj prostredníctvom europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá fakticky, alebo azda aj nechtiac, nezištne pretlmočila verejnosti odpoveď predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej na list, ktorý jej pred časom napísala v úzkej spolupráci s naším významným vedcom Robertom Mistríkom.

Týkal sa vraj síce koronakrízy, no vzápätí, aspoň sa tak zdalo, prejavovala pani Ursula, asi pod váhou významného listu, istú názorovú zmätenosť. Predsedníčka komisie dospela jednoznačne k záveru, že treba otvoriť vonkajšie i vnútorné hranice EÚ, čo riešeniu pandémie napomôže najviac.

Pani Lucia na základe tejto jasnej odpovede vzápätí bezprostredne napadla slovenskú vládu, že dáva repatriantov do karantény napriek tomu, že bezbreho „otvára“ omše. To však istotne nebolo to najdôležitejšie, lebo hneď sa europoslankyňa obrátila aj na ministra obrany SR za OĽaNO Jaroslava Naďa s nesporne ľudsky intímnou žiadosťou v súvislosti s degradovaním bývalého predsedu parlamentu:

„Chcela by som poprosiť ministra vojny, aby Andrejovi Dankovi nechal tie výložky, lebo tento bozk sa zapíše do kroniky strhujúcich filmových bozkov.“

Čo už sa dnes trápiť, keď sme vlastne všetci zdraví?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Dôchodcovia #Richard Sulík #penzisti #Ursula von der Leyenová #Igor Matovič #krízový štáb #Henry Kissinger #Lucia Ďuriš Nicholsonová