Sezóna predražených brigád v koronakríze

Zberanie úrody v mnohých slovenských poľnohospodárskych firmách bude tento rok poznamenané nedostatkom pracovníkov. Rovnaký fenomén už dnes vo veľkom rozsahu pociťujú firmy vo Veľkej Británii a Nemecku.

11.05.2020 12:00
debata

V Španielsku, Portugalsku, Francúzsku a Taliansku bolo po uplynulé roky vidieť prevažne migrantov z Afriky. Tamojšie úrady pritom prižmurovali oči nad tým, že pracujú nelegálne a často za dvadsať či tridsať eur na deň za ťažkú prácu na plantážach.

Na Slovensku takéto kategórie pracovníkov nemáme a v zásade ich na brigádnickom trhu ani netolerujeme. Zatvorenie hraníc z dôvodu pandémie v Nemecku a Británii viedlo k zmierneniu reštriktívnych opatrení týkajúcich sa karantény a prilákaniu sezónnych pracovníkov z Rumunska. Tých vítali v apríli na letiskách tak srdečne ako pred polstoročím Grékov, Juhoslovanov, Turkov a Talianov prichádzajúcich do priemyselných podnikov v Nemecku, Rakúsku alebo Francúzsku.

Slovensko v roku 2013 zmenilo daňové zákony tak, že aj z príjmov na dohodu o vykonaní pracovnej činnosti sa platia sociálne a zdravotné odvody. Tie približne o tretinu predražujú náklady poľnohospodárov na zamestnávanie brigádnikov. Výnimku majú iba študenti a dôchodcovia s príjmami na dohodu do 200 eur mesačne.

To v prípade zamestnávania sezónnych brigádnikov na Slovensku problém nerieši. Mladí ľudia uprednostňujú prácu v službách, zastupovanie zamestnancov počas letných dovoleniek a podobne. Dávno sú preč časy, keď mladí išli dobrovoľne, alebo i z donútenia zo strany škôl na chmeľové či zemiakové brigády, ktorých cieľom bolo aj utužovanie kolektívneho života mládeže.

Nedostatok pracovníkov na zber úrody v sadoch mnohé firmy u nás riešia ponukou predaja ovocia formou samozberu. Problémom je však spúšť, ktorú po sebe zákazníci na poliach alebo v sadoch zanechávajú živelným a nešetrným zberom.

Motiváciu na prilákanie sezónnych brigádnikov pritom poľnohospodári dobre poznajú. Je to najmä zmena zákonov umožňujúcich výnimku z platenia sociálnych a zdravotných odvodov z práce na dohodu pri sezónnych prácach s výnimkou úrazového poistenia.

Ak kedysi brigádnikom z hrubého príjmu firma zrazila iba 10-percentnú daň, dnes je to celá škála odvodov a tiež 19-percentná daň z príjmu. Dôležitým argumentom je tiež zníženie administratívy vo firmách pri prijímaní a prepúšťaní sezónnych pracovníkov, ktorá sa podpisuje pod zhoršovanie atraktívnosti podnikania na našich poliach a v sadoch.

Znížením daňovo-odvodovej záťaže by štát motivoval tých, čo sú ochotní podstúpiť ťažkú drinu za málo peňazí prácou na Slovensku, ktorá podporuje domácu sebestačnosť v potravinách a regionálny rozvoj. Tým by sa zároveň podporil záujem o podnikanie v agrobiznise a rozšírenie predaja zdravých potravín z domácej produkcie bez ohľadu na to, či sú zatvorené hranice.

Výdavky na potraviny domácností v Európskej únii budú vinou koronakrízy rásť rýchlejšie ako celkové údaje o inflácii. Vytvoriť lepšie podmienky pre krátkodobé zamestnávanie brigádnikov v poľnohospodárstve by preto malo byť pre novú vládu jednou z priorít.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #migranti #brigádnici #koronakríza #práce na plantážach #sezónni pracovníci #agrobiznis