Vláda ošmekne zamestnancov

Sme najpomalší v distribúcii pomoci podnikom v celej Európskej únii. Na pomoc sme vyčlenili najmenej peňazí. Vláda má však bombastické riešenie: poškodiť zamestnancov.

12.05.2020 16:00
debata (21)

Kríza je vždy vynikajúci spôsob, ako vystrašiť zamestnaných, že prídu v ťažkých časoch o prácu. A mnohí to aj pekne zneužili. Každý chápe, že situácia je náročná, ale to neznamená, že zrazu neplatí zákon ani slušné a korektné správanie. A zamestnávatelia sú kreatívni! Najčastejšie len oznámia, že znížili platy, napriek tomu, že tak môžu spraviť iba po dohode s odbormi, inak platí zmluva a plat dojednaný v zmluve. Nepáči sa ti? Môžeš odísť.

Veľa ľudí má za posledné dva mesiace obmedzený príjem, často nezákonne, a toto zníženie sa môže ešte chvíľu s človekom tiahnuť – znižuje to základ na PN, dovolenkový priemer alebo na podporu v nezamestnanosti. A keďže návrat na pôvodnú výšku platov je v rukách zamestnávateľa a jeho svojvôli, kedy rozhodne, že už je firma v dobrom finančnom stave, nemá ani zamestnanec istotu, s akým príjmom a dokedy má rátať. Môže stavať iba na korektnosti zamestnávateľa.

A v tejto situácii, keď firmy majú oslabený obrat a zamestnanci nižšie príjmy, štátna pomoc a podpora rodičov na OČR mešká, prišla vláda s priam fantastickými nápadmi, ktoré všetko napravia šibnutím čarovného prútika.

Z tých najlepších spomeniem návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka na zrušenie povinnosti uvádzať mzdy v inzerátoch.

Tie mali pre ľudí samé výhody: zdvihli platy na Slovensku priemerne o sto eur a vniesli transparentnosť do miezd. Zrazu si mohli ľudia porovnať, či náhodou nemajú nižšie platy ako novoprijímaní kolegovia, prípadne sa nemuseli ani namáhať na pohovor, kde ponúkajú úbohú mzdu.

Krajniakovým zázrakom na riešenie krízy je zmrazenie ceny stravného a cestovných náhrad na dva roky. Zmrazí na dva roky aj ceny potravín a jedál v reštauráciách? Lebo bez toho je jediným dôsledkom, že firmy zaplatia menej, no zamestnanci budú mať reálne nižší príjem.

Čerešničkou na torte sa stal návrh zrušiť dohľad nad pracovnými podmienkami pre všetkých, ktorí nie sú vysoko rizikoví zamestnanci. V tejto kategórii sa pritom vyskytuje najviac chorôb z povolania.

Čiže ako presne vláda chce pomôcť v kríze, ešte aj v superrýchlom skrátenom legislatívnom konaní? Umožní zamestnávateľom, aby ľahko znižovali mzdy, aby ušetrili na stravnom a aby sa nemuseli zaoberať tým, že práca u nich poškodzuje ľuďom zdravie.

Nielenže je to neetické a nemorálne, nedáva to ani ekonomickú logiku. Ak potrebujeme naštartovať hospodárstvo, ľudia musia mať peniaze, z ktorých si vyrobené produkty kúpia a nebudú šetriť, čím sa zároveň zvyšujú príjmy štátu prostredníctvom da­ní.

Znižovaním príjmov zamestnancov sa dosahuje opak, nevraviac o tom, že táto séria opatrení a prístup, že zamestnanci môžu v práci rovno aj skapať, je výsmechom pracujúcich. Už len zrušiť minimálnu mzdu a víkendy, nariadiť prácu aj deťom a dielo je dokonané. Kým časť vlády nás chce dostať do katolíckeho stredoveku, tá druhá do ekonomického otrokárstva.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #pomoc podnikom