Smerovníky na rázcestí

Všetkých spoluobčanov nesmierne povzbudilo, že sa Andrej Kiska z politického života vôbec nevytratil, ale hneď, ako to bolo po jeho chorobe možné, navštívil na niekoľko hodín politicko-zdravotné rehabilitačné centrum NAKA v Košiciach.

30.05.2020 10:00
debata (9)

Stalo sa to dokonca v sprievode potenciálneho budúceho generálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý zatiaľ jediný dokázal vniesť svetlo do záhadných sietí jeho daňových priznaní. Nik iný im doteraz nerozumel.

Kiskove daňové priznania síce, teda aspoň podľa všetkého, nepodala svojho času rovno strana Smer-SD, ale ak by to urobila práve ona, nikoho by neprekvapilo, že ich nevyplnila správne. Ak by tomu ktosi neveril, môže sa opýtať podpredsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej, ktorá to vždy rada spresní. Všetky peniaze, ktoré Kiska údajne nezaplatil na daniach, totiž doteraz prichádzajú rovno na daňový úrad z jeho rozsiahlej, zrelej a pôsobivej prednáškovej činnosti. „Spoločnosť KTAG má v súčasnosti pomerne vysoké príjmy z prednáškovej činnosti môjho klienta, rádovo v desiatkach tisíc eur. Do štátneho rozpočtu teda plynú pomerne vysoké daňové príjmy, čo je potvrdením toho, že podľa našej mienky nikdy k daňovému trestnému činu neprišlo,“ uviedol dvojnásobný exminister Lipšic.

S tým sa dá takmer bezvýhradne iba stotožniť. Keby ste sa spýtali hocktorého učiteľa, vedeli by ste, že nedoplatky na daniach v podobnej výške má dnes takmer každý z nich. „Tu išlo o úplne reálne služby, ktoré sú reálne vyfakturované v reálnej cene,“ vysvetľuje Lipšic. Tajomstvo je azda v príťažlivosti témy. Napríklad Kiskova prednáška, dostupná na webových stránkach, sa venuje sociálno-psychologickému problému mladých ľudí: Prečo peniaze nikoho neurobia šťastným?

Položme si ruku na srdce: Koho z nich by dnes zaujímalo čosi iné? Premiér Igor Matovič, ktorý v súčasnosti na verejnosti prednáša asi najviac zo všetkých, mu to iste rád potvrdí. Prudké „očistenie“ bývalého prezidenta návštevou NAKA však vzápätí úplne rozložilo Smer, proti ktorému statočne bojoval. Expremiér a podpredseda strany Peter Pellegriny akoby v tomto zápase uchýlil k heslu českého výrobcu kedysi obľúbených hračiek z roku 1952: „Směle ber hračku Směr!“ Doterajší šéf Smeru Robert Fico totiž, aspoň podľa neho, stranu v mocnom politickom rozmachu iba brzdí a treba mu ju rýchlo odňať. Aj banskobystrické stranícke štruktúry sú už vraj za takéto plodonosné riešenie. Preto Pellegrini Fica verejne posiela k Vladimírovi Mečiarovi, Mikulášovi Dzurindovi a podobným rezíduám, teda svojím spôsobom priamo do politického zabudnutia.

Na smerovníkoch už viacerí pozorovatelia opatrne čítajú Dobrú voľbu Tomáša Druckera alebo Progresívne Slovensko Michala Trubana. Navyše sa postupne z pozadia vynára neviditeľná ruka trhu, ktorá o chvíľu začne dusiť všetkých.

Každý si môže pripomenúť zvolanie Vergília, básnika starovekého Ríma: „Pri bohoch! Kráčaj obozretne, oheň sa skrýva pod zákerným popolom!“ Ide vlastne o to, aby sa po ráznych vykročeniach a rozhodnutiach na rázcestí nevdojak nedostali na scestie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Igor Matovič