Trma-vrma v parlamente

Všetkých spoluobčanov potešilo, že prudký nárast počtu politických strán sa Slovensku nezastavila ani koronakríza, ktorá stretávanie a debaty medzi občanmi dosť obmedzovala karanténou, sledovaním mobilov, nákupnými hodinami pre dôchodcov a podobnými politicky neúčinnými opatreniami.

13.06.2020 10:00
debata (2)

Veď napriek nim sa od parlamentnej strany Smer-SD odtrhol jej člen, expremiér a súčasný podpredseda parlamentu Peter Pellegrini. Už-už sa nezastaviteľne rúti ako taký odtrhnutý vagón k vytvoreniu celkom novej politickej strany. Svojej takpovediac rodnej strane vraj ponechá iba jej pôvodný názov a azda aj nejakých pár pôvodných členov – iba to všetko bude odteraz patriť Robertovi Ficovi, teda vlastne „otcovi zakladateľovi“.

Nová strana, aspoň podľa Pellegriniho vyjadrenia, má už teraz v niektorých bodoch presné a charakteristické črty: „mala by to byť nová, čistá a poctivá strana“. Možno to považovať za pomerne zaujímavú myšlienku, lebo ešte nikdy nikto, teda aspoň pokiaľ si pamätám, nezakladal politickú stranu s tým, že sa bude regrutovať predovšetkým zo samých „kmínov“, akýchsi poveternostne nadľahčovaných žien, či priamo nájomných vrahov. Takéto stanovenie politického cieľa by bolo ešte aj dnes kontraproduktívne, i keď doba naznačuje, že aj v tejto oblasti sa postupne prejavuje určitý pokrok. Ide vlastne o skrytý potenciál každej partaje.

Stačí sa na to opýtať v inej politickej strane, najpresnejšiu odpoveď na danú otázku ochotne poskytne hocktorý politický protivník. Nová strana teda taká nebude, ale pôjde o projekt, v ktorom nájdu uplatnenie predovšetkým „slobodní, slušní, poctiví, šikovní a dobrí ľudia“, čo väčšina spoluobčanov prijala s istou úľavou. Hovorím väčšina, i keď presnejšie by bolo povedať, že všetci. Ľavicovo orientovaných poteší, že počet ľavicových strán sa rozrastie, pravicových voličov, že ľavicové strany nárastom utešene zoslabnú.

Prechodnú slabosť rozpadávajúcej sa ľavice napríklad hneď využil predstaviteľ liberálno-kresťanského spôsobu uvažovania Jozef Pročko, poslanec za OĽaNO. V parlamentnom bufete sa totiž pokúsil uškrtiť poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu, čím by, teda v prípade úspešného dokonania tohto revolučného činu, stranu Smer ešte viac oslabil.

V OĽaNO to vlastne patrí k istej tradícii. Veď nie je to ani tak dávno, čo Matovičovi stúpenci napadli pri protestoch pred Bonaparte aktivistov Alenu Krempaskú a Petra Weisenbachera, ktorého dokonca bachli o zem. Nádejní športovci spomedzi sympatizantov OĽaNO však pani Krempaskú vzápätí prepadli aj samotnú a dokonca v noci. Miesto a čas sú z hľadiska OĽaNO pochopiteľné, veď boli na jednu krehkú ženu iba dvaja. Bili ju spoločne do tváre a sprosto jej nadávali.

Matovič v parlamente tiež vždy nevynikal prílišnou psychofyzickou korektnosťou. Všetkých dojalo vyjadrenie predsedu NR SR Borisa Kollára: „Osobne si myslím, že v parlamente by sme sa mali rozprávať a nie biť.“ Je pozoruhodné, že podobné naivné vyhlásenia mával pred časom aj expredseda Andrej Danko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Ľuboš Blaha #Jozef Pročko