Slovensko na chvoste rebríčka

Podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík zverejneného švajčiarskym Inštitútom pre rozvoj manažmentu (IMD), patrí Slovensku 57. priečka z celkového počtu 63 hodnotených krajín.

29.06.2020 16:00
debata (2)

V uplynulých rokoch pritom Slovensko nebolo ani zďaleka na konci rebríčka ako je tomu teraz. Pre našu krajinu ide o najhorší doterajší výsledok, pričom lepšie umiestnenie ako my dosiahla dokonca aj Ukrajina. Pre porovnanie – Česká republika sa umiestnila na 33., Poľsko na 39. a Maďarsko na 47. mieste. Z postkomunis­tických štátov si najviac medziročne polepšilo Estónsko, ktoré si polepšilo skóre z 35. na 28. miesto, pričom Slovensko za posledný rok kleslo o 4 miesta. Na prvých priečkach sa tradične nachádzajú Singapur, Dánsko, Hongkong a Švajčiarsko.

Index IMD zverejňuje hodnotenia konkurencieschop­nosti krajín od roku 1989 na základe 255 rôznych kritérií zoradených v štyroch základných oblastiach. Tými sú ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra.

V júni 2020 Európska komisia zverejnila výsledky indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) 2020. Tento index monitoruje celkový digitálny výkon Európy a sleduje pokrok krajín EÚ v oblasti ich digitálnej konkurencieschop­nosti. Slovensko sa v rámci 28 štátov EÚ umiestnilo na 22. mieste. Slováci sa síce môžu pochváliť dobrou úrovňou základných digitálnych zručností obyvateľstva (27 %), čo je najlepšie umiestnenie medzi štátmi V4, ale ešte stále nie na úrovni priemeru EÚ (33 %). V posledných rokoch sa u nás zvyšuje širokopásmové pokrytie internetom a prudko stúpa aj používanie elektronického bankovníctva. Internet používa už 82 % Slovákov a elektronické bankovníctvo už 66 %, čo v porovnaní s uplynulým rokom predstavuje zvýšenie o 15 percent. Slovensko však dodnes neponúka svojim občanom jednoduchú a pre laika ľahko prístupnú formu elektronickej komunikácie.

Slabé hodnotenie sa Slovensku ušlo aj pri hodnotení finančnej gramotnosti 15-ročných žiakov na vybranej vzorke 3 400 žiakov všetkých typov škôl zapojených do štúdie PISA 2018. Cieľom tejto časti štúdie PISA 2018 bolo zhodnotiť úroveň vedomostí a zručností 15-ročných žiakov v oblasti financií, ktoré sú pre nich nevyhnutné na to, aby mohli robiť svoje finančné plány a rozhodnutia. Testovanie finančnej gramotnosti PISA realizoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Priemerné skóre slovenských žiakov sa tak nachádza pod priemerom zúčastnených krajín OECD. Porovnateľný výkon ako žiaci SR dosiahli žiaci z Talianska. V rámci krajín OECD dosiahlo nižší výkon ako Slovensko iba Čile.

Na druhej strane, Slovensko sa za roky 2018 – 2019 stalo spolu s Bulharskom, Togom a Ugandou lídrom v zbrojení. Patríme totiž medzi štyri krajiny, ktorým vo svetovom porovnaní v rámci rebríčka SIPRI najviac vzrástli vojenské výdavky. Tie sú u nás v pomere k výkonu ekonomiky (HDP) skoro o polovicu vyššie ako v Českej republike.

V kontexte predchádzajúcich štatistík to nie je práve najlichotivejšia vizitka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť #PISA #finančná gramotnosť