Eurofondy nemajú prikrmovať oligarchov

EÚ rokuje o dvoch veľkých balíkoch: mimoriadnom rozpočte zloženom z grantov a pôžičiek, ktorý má pomôcť riešiť následky koronakrízy, a štandardnom viacročnom finančnom rámci.

10.07.2020 14:00
debata (10)

Prioritou je protikrízový balík: ak sa na ňom zástupcovia členských krajín nedohodnú ešte toto leto, peniaze prídu príliš neskoro na to, aby dokázali účinne pomôcť.

No dôležitý je aj druhý balík. Za normálnych okolností mala byť politická dohoda o viacročnom finančnom rámci už niekoľko mesiacov na stole a EÚ mala pripravovať jednotlivé programy a mechanizmy čerpania. Obdobie súčasného sedemročného rozpočtu sa končí na konci tohto roku, takže ostáva už len zopár mesiacov.

Veľa otázok však ostáva stále otvorených. Jednou z nich je podmienka čerpania európskych peňazí, ktorú presadzujú krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Holandsko či Švédsko a ktorú zastáva aj Európska komisia: krajiny sa dostanú k peniazom, len ak majú funkčné mechanizmy právneho štátu. Komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová nedávno povedala, že spoľahlivé súdy a poistky proti korupcii by mali byť aj podmienkou čerpania peňazí z fondu na oživenie hospodárstva po pandémii COVID-19.

Najhlasnejšími kritikmi návrhu sú Maďarsko, Poľsko a Česká republika. U prvých dvoch je príčina zrejmá: vlády sú dlhodobo obviňované z narúšania mechanizmov právneho štátu a komisia proti nim vedie konanie podľa článku sedem. Českej republike zatiaľ nič také nehrozí. No o problémoch Babišovej vlády (a premiéra osobne) s korupciou v eurofondoch sa hovorí verejne.

Premiér Igor Matovič na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti nedávno povedal, že týmto návrhom Nemecko či Holandsko „chcú riešiť ešte nejaký iný ako ekonomický problém“. Inak povedané, Berlín a Haag majú „politické“ dôvody, priamo nesúvisiace s eurofondmi, ktorých racio je „ekonomické“.

Nemá pravdu. Bez funkčného právneho štátu krajina nedokáže systémovo bojovať proti podvodom a korupcii. Vrátane tých, ktoré sa týkajú európskych peňazí. Bez nezávislých a efektívnych súdov, prokuratúry, polície je teda vyššie riziko, že európske peniaze budú použité neefektívne alebo v rozpore s pôvodným účelom.

Nedostanú sa tým, čo ich potrebujú, ale politicky prepojeným oligarchom a „našim ľuďom“. Na Slovensku o tom vieme svoje: stačí sledovať vyšetrovanie kauzy Dobytkár odkrývajúcej zneužívanie agrodotácií za posledných dvoch Ficových vlád.

A to musí zaujímať európske inštitúcie, ktorých povinnosťou je chrániť záujmy EÚ, ale aj hlavných financovateľov európskeho rozpočtu. Podmieňovanie eurofondov právnym štátom je však aj v záujme nášho regiónu. Môže pomôcť zmeniť stav, v ktorom európske peniaze zhoršujú korupciu a prispievajú k rozkladu právneho štátu.

Slovenská vláda takéto podmieňovanie oficiálne neodmieta. Aspoň zatiaľ. Dúfajme, že sa v prebiehajúcich európskych rokovaniach nedá uniesť falošnou solidaritou s V4. Alebo nečestnými záujmami niektorej z koaličných strán.

Úlohou európskeho rozpočtu je stmeľovať Európu, nie prikrmovať oligarchov prepojených so skorumpovanými politikmi

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #eurofondy #fond obnovy