Platobné karty v kostoloch

Pandémia Covid-19 zvýšila nielen naprieč Európou záujem zákazníkov o bezhotovostné úhrady. Mnohé firmy odporučili uprednostniť pred hotovosťou pri úhradách platobné karty, pretože okrem epidemiologických dôvodov tieto zvyšujú tržby firiem minimálne o 15 percent. Analýzy tiež dokazujú, že bez možnosti úhrad platobnými kartami alebo smartfónmi si veľa zákazníkov nákup rozmyslí.

13.07.2020 16:00
debata

Malým obchodníkom sa uprednostňovanie platieb kartami často nepozdáva. Pri malom obrate sa mesačný paušál za terminál a približne jednopercentná provízia účtovaná bankou podľa mnohých z nich zdá privysoká. U našich západných susedov to viedlo k vzniku iniciatívy pod názvom: „Česko platí kartou.“ Táto umožňuje malým podnikateľom bezplatne na jeden rok otestovať prijímanie platieb kartou. Ak sa im rozšírenie možnosti bezhotovostných úhrad touto formou zvýšenia tržieb od zákazníkov vyplatí, môžu sa dohodnúť na trvalom používaní platobných terminálov s konkrétnou bankou za štandardnú odplatu.

Bezhotovostné platby kartou sa vo vyspelých krajinách Európy sa čoraz častejšie dostávajú aj do pozornosti charitatívnych organizácií a cirkví. Vďaka bezkontaktným kioskom stále viac peňazí plynúcich ako milodary vo väčších svätostánkoch smeruje cirkvám prostredníctvom platobných kariet. Zníženie podielu hotovosti na cirkevných finančných daroch znižuje aj riziká šírenia infekčných nákaz a zároveň umožňuje vyššiu transparentnosť peňažných tokov od veriacich do cirkví. Platby kartami v rámci cirkvi sú podľa predsedu Združenia pre platobné karty Milana Bednára čoraz obľúbenejšie napríklad v Poľsku, kde ich v súčasnosti už používajú vo viac ako sto kostoloch. Vzhľadom na nízke sumy úhrad a špecifický účel platieb na dobročinné účely svoj význam zohráva aj poplatková politika bánk a prostredníctvom nich prepojených operátorov platobných systémov.

Tabuľky s nápisom: „U nás sa dá platiť iba v hotovosti“ by sme z pohľadu zákazníkov mali vidieť zriedkavejšie. Pokiaľ sa podnikatelia dokázali vyrovnať s elektronickými registračnými pokladnicami, mali by za samozrejmosť považovať aj zavedenie bezhotovostných platieb. Pred dvoma rokmi iniciatívu za rozšírenie akceptácie úhrad platobnými kartami podporila aj Európska komisia tým, že obmedzila bankám maximálnu výšku poplatkov účtovaných obchodníkom.

Bezhotovostné úhrady postupne vytláčajú hotovosť z pokladní našich obchodníkov. Tí majú čoraz častejšie problém vydať zákazníkom drobné pri platbe v hotovosti. Najviac rozšírené bezhotovostné úhrady kartami a smartfónmi sú v škandinávskych krajinách. V mnohých podnikoch vo Švédsku, Dánsku alebo Nórsku platby v hotovosti už nie sú možné vôbec. Uprednostňovanie bezhotovostných platieb zjednodušuje a zrýchľuje obslúženie zákazníkov v reštauráciách a baroch.

Najmä ak sa platba uskutočňuje cez smartfón s využitím identifikácie cez QR kódy počnúc zadaním objednávky na konzumáciu zákazníkom pri stole a končiac platbou rozdelenou na čiastkové úhrady jednotlivých hostí pri stole bez nutnosti volať účtujúceho čašníka. Od roku 2022 sa moderné platby rozšíria pre ľudí aj firmy o platby „mihnutím oka“ v priebehu niekoľkých sekúnd iba tesným priblížením inteligentných mobilov alebo hodiniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platba kartou