Záhada masového stravovania

Kolónky štatistických formulárov sú výrazne zotrvačné. To je správne. Časté inovácie by komplikovali porovnávanie a úsudok, či a v čom sme sa posunuli k lepšiemu.

14.07.2020 16:00
debata (5)

Nepoddajnosť štatistického formulára však môže vyvolávať paniku. Napríklad u tých, čo bedlivo striehnu, aby si na sociálnej sieti niekto z ich mozoľov príliš nevoľkal.

Tá hrozba tu je. Veď aha: Vyplatená suma pomoci v hmotnej núdzi bola v apríli o bezmála 7 miliónov vyššia ako pred tromi rokmi. Nie, nemá v tom prsty pandemický rozvrat ekonomiky a rast odkázanosti na dávky. V apríli 2017 štatistika evidovala vyše 91-tisíc poberateľov dávok, kým v tohoročnom necelých 61-tisíc. V máji počet poberateľov dávky stúpol o 938, no stále je to výrazne menej ako v roku 2017.

Skrýva sa za enormným zvýšením vyplatenej sumy tajená štedrosť Smeru voči ľuďom bez práce? Tomu azda nik neverí. Malé úpravy dávok, na ktoré sa čakalo roky, naďalej držia pomoc pre najchudobnejších v podstatnom odstupe od výšky životného minima. Tak, ako to žiada národný chorál vyznávačov zásluhovosti. Životné minimum sa negarantuje ani len deťom.

Časť vysvetlenia je v už spomínanej zotrvačnosti výkazníctva. Konkrétne položky zvanej dotácia na stravu. Kým donedávna sa tu vykazovalo len školské stravovanie detí z domácností s príjmom pod životným minimom, v uplynulom školskom roku sa situácia zmenila a príspevok na stravu už ide všetkým žiakom. Výdavky na univerzálnu dávku sa však naďalej vykazujú ako položka systému hmotnej núdze. To oni spôsobili dychberúce zvýšenie výdavkov na hmotnú núdzu napriek poklesu poberateľov . Oproti roku 2017 sa počet detí s dotovanými obedmi zvýšil deväťnásobne a dotácia na stravu je preto dokonca vyššia ako suma dávok pre tých najchudobnejších.

Prekvapuje však, že v apríli a máji tohto roku si užívalo dotované obedy viac detí ako v januári. Podľa sociálnych štatistík Ústredia práce, rodiny a sociálnych vecí v apríli to bolo 501 586 detí a v máji dokonca o jedno dieťa viac.

Faktom je, že školské stravovanie nemuselo byť na rozdiel od fyzickej návštevy školy prerušené. Podľa usmernenia ministerstva školstva z 18. mája (!) varené alebo aj suché jedlo mohol prevziať aj rodič, z presne určenej časti dotácie sa mohli uhradiť aj náklady za skazené potraviny v dôsledku náhleho prerušenia vyučovania. Napriek týmto možnostiam sa nezdá pravdepodobné, že v čase dištančného vzdelávania bolo školské stravovanie také masívne.

Tí, ktorým ide o transparentnosť, čisté ruky a vládu vo svetle, majú priestor. Ako s dotáciou naložili zriaďovatelia? Išla táto suma skutočne na žiacke obedy? Chodili vaše deti, vnúčatá a ich spolužiaci naďalej do škôl na stravu, aj keď sa učili dištančne? Chodili im denne pre obedy rodičia?

V rámci transparentnosti, o ktorú vláde tak ide, sa raz záhada masového stravovania v čase korony iste vysvetlí. Možno ide len o vzdorovanie štatistických formulárov, nie o skrytú investíciu do sociálneho zmieru so samosprávami, ktorých skutočný či predpokladaný silný vplyv na mienku voličov núti centrálne vlády nad všeličím zatvárať oči.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba detí #obedy zadarmo