Nedostatok samostatnosti

Európska únia nemôže byť globálnym hráčom, pretože jej chýba samostatnosť. Príkladom môže byť európsky vzťah k Číne.

17.07.2020 16:00
debata (11)

Nový čínsky bezpečnostný zákon ohrozuje občianske slobody a politické práva v Hongkongu. Je jedným z krokov, ktorými si chce Peking pevnejšie pripútať enklávu a ukončiť jej špeciálny politický status.

Argumenty o Hongkongu ako „pozostatku britského kolonializmu“ a právo Pekingu na kontrolu „svojho“ územia sú irelevantné. Bezpečnostný zákon oberá sedem a pol milióna ľudí o časť občianskych práv a slobôd. Bol im nanútený zvonku a podľa všetkého proti väčšinovej vôli. Zákon porušuje čínsko-britskú dohodu, na základe ktorej sa stal Hongkong opäť súčasťou Číny. A ide proti hodnotám demokracie a ľudských práv, na ktorých EÚ údajne stojí a ktoré hlása. Napriek tomu je reakcia Európskej únie veľmi zdržanlivá, napríklad v porovnaní so Spojenými štátmi americkými či Spojeným kráľovstvom.

Jedným z hlavných advokátov opatrného prístupu je Nemecko. Pre Berlín je Čína príliš cenný ekonomický partner. Rekordné predaje nemeckých áut na čínskom trhu v druhom štvrťroku 2020 kompenzovali ich prepady v dôsledku pandémie v iných oblastiach. Volkswagen predáva v Číne štyridsať percent produkcie, ďalšie nemecké firmy majú čínskych investorov alebo stavajú v Číne fabriky. Mieru nemeckej povoľnosti ilustruje odporúčanie ministra zahraničných vecí Heika Maasa Nemcom pracujúcim v Hongkongu: nekritizujte režim.

V skutočne dôležitých otázkach je európska zahraničná politika len najbližším spoločným menovateľom pozícií členských krajín. A tak je nemecký opatrný prístup spoločnou pozíciou Európy: veľmi opatrná kritika, žiadne ekonomické sankcie ani významná podpora ľuďom v Hongkongu.

Neznamená to, že opatrný prístup nie je v globálnej politike potrebný. Často je účinnejší než kovbojské mávanie zbraňami, hrozby a spaľovanie mostov. Problémom EÚ je, že tento prístup nie je výsledkom voľby, ale obmedzení.

Prvým zrejmým obmedzením je podmienka jednomyseľnosti v zahraničnopo­litických otázkach. Obmedzuje európsku akcieschopnosť a výsledkom je, že EÚ reaguje neskoro a/alebo nedostatočne. Druhým, a v tomto kontexte ešte vážnejším, obmedzením je nedostatok ekonomickej samostatnosti. Európska únia je závislá od udržania dobrých ekonomických vzťahov s Čínou. V mnohých prípadoch to znamená, že sú od nich závislé mnohé vplyvné ekonomické záujmové skupiny. A tie dokážu, prostredníctvom národných vlád, ovplyvňovať európsku politiku.

Ak chce byť Európska únia globálny hráč – čo je jediný spôsob, akým môžu v globálnej politike hrať akúkoľvek úlohu jej členské krajiny – potrebuje posilniť svoju ekonomickú suverenitu. Neznamená to odrezanie sa od globálnej ekonomiky, ale úpravu vzťahov. Udržateľné využívanie domácich zdrojov namiesto závislosti od dovozu strategických surovín. Obchodnú politiku, ktorej hlavným cieľom nie je merkantilistická maximalizácia exportu a ochrana záujmov európskych investorov, ale taká politika, ktorá prispieva ku globálnemu šíreniu noriem v ochrane životného prostredia či sociálnej oblasti.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Hongkong #protesty v Hongkongu