Neprehajdákať príležitosť

Európska únia potrebovala dohodu o pláne obnovy. Môže nám pomôcť rekonštruovať architektúru európskej spolupráce tak, aby lepšie zodpovedala zmenám, ktorými prechádza globálny systém.

24.07.2020 14:00
debata (6)

Je zrejmé, že niektoré krajiny budú potrebovať pomoc zo 750-miliardového balíka viac ako iné. Majú nekvalitné a nedostatočné verejné služby, zdravotníctvo v katastrofálnom stave, obrovský dlh na investíciách do dopravnej či dátovej infraštruktúry, málo inovatívny, neekologický priemysel… Mohli by sme pokračovať dlho. A často by sme hovorili (aj) o Slovensku.

Je tu však aj druhý dôležitý rozmer. Spoločne investovaných 750 miliárd nám môže pomôcť s rekonštrukciou Európy, ktorá ju lepšie pripraví na prebiehajúce globálne zmeny. V mnohých dôležitých oblastiach je únia príveskom: v bezpečnostnej oblasti príveskom Spojených štátov, energeticky príveskom Ruska, ekonomicky Číny.

Takáto poloha bola pohodlná. A z úzkeho a krátkodobého hľadiska aj v istom zmysle efektívna. Ušetrili sme na obrane,na cene energií, výrobných nákladoch v priemysle (samozrejme, výhody a náklady takéhoto „šetrenia“ neboli vnútri krajín rozdelené rovnako).

Pandémia COVID-19 (ktorá je jedným z prejavov čoraz vážnejšej ekologickej krízy) a geopolitické zmeny však ukazujú, že táto poloha je neudržateľná. Minimálne nekompatibilná s udržaním samostatnosti Európy a sociálneho blahobytu jej obyvateľov.

Svet sa formuje do ekonomických a politických blokov, vytváraných okolo regionálnych mocností. A ich vlády presadzujú svoje záujmy čoraz asertívnejším spôsobom. Európa si nemôže dovoliť byť vydierateľná, najmä zo strany autokratických režimov ako Rusko, Čína a čoraz častejšieTurecko.

Dohoda o vytvorení fondu obnovy môže byť prvým krokom k zmene, ktorú potrebujeme. Financovanie spoločných investícií prostredníctvom spoločného dlhu je silným záväzkom pre spoločnú budúcnosť. Samozrejme, nie je to univerzálny liek na dezintegračné tendencie. No je to dôležitý signál. Špeciálne ak bude potvrdený vytvorením nových zdrojov financovania európskeho rozpočtu, vďaka ktorým by sme mohli v budúcnosti zmierniť toxicitu hádok o tom, kto doň viac dáva a kto dostáva.

Globálne postavenie Európy posilní aj to, ak budú získané peniaze investované do zníženia závislosti od (väčšinou dovážaných) neekologických zdrojov energie. Vyrovnávaním štrukturálnych rozdielov medzi národnými ekonomikami sa posilní a stabilizuje jednotný trh, čo je mimoriadne dôležité vo svete, kde sú dlhé globálne dodávateľské reťazce, najmä v strategických odvetviach, zdrojom nestability.

Takúto transformáciu nemusí Európa vo svojej súčasnej podobe zvládnuť. Jedným z rizík je aj to, že po odznení najhoršej krízy opäť prevládne volanie po obmedzovaní verejných investícií, dereguláciách a neochota prehlbovať európsku spoluprácu. Druhým je to, že politické elity v niektorých štátoch pochopia program rekonštrukcie Európy len ako ďalšiu príležitosť na preliatie „európskych peňazí“ podnikateľským spojencom, do zbytočných projektov, alebo na posilnenie svojho postavenia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #summit EÚ #fond obnovy