Čisté svedomie pána premiéra

Všetkých spoluobčanov nesmierne prekvapilo, že premiér Igor Matovič má v súvislosti so svojou diplomovou prácou čisté svedomie. Dospel k tomu úplne sám, dokonca na základe vlastných pocitov.

25.07.2020 10:00
debata (34)

Nuž ako svojho času povedal významný predstaviteľ nemeckej klasickej filozofie Georg Wilhelm Friedrich Hegel: „Pocit je len prázdna forma subjektívneho dojmu.“ Teda vlastne o ničom objektívne nevypovedá, okrem takej, ak to smiem trochu zjednodušiť, vlastnej situácie subjektu, ktorá je vo vzťahu k realite natoľko sprostredkovaná, že v tomto vzťahu k nej nevypovedá fakticky nič. Nech už sa do tejto formy preleje akýkoľvek obsah.

V tomto zmysle je i popis jeho diplomovky vo vzťahu k svedomiu, ako ho Matovič predostrel na tlačovej konferencii, prinajmenšom nesmierne milý. Jeho práca, ktorá fakticky nie je jeho, lebo ak ju (podľa premiérových slov) pravdepodobne ani nikdy nečítal, ba ani nikdy nepísal, potom, prirodzene, teda bez ohľadu na onen pôvodný pocit, mu preto pri čistote svedomia nemôže prekážať.

Otázkou zostáva iba, či má Matovič v tejto súvislosti na mysli práve svoje vlastné svedomie alebo jednoducho čisté svedomie niekoho iného. Napríklad svedomie manželky, svojich detí, straníckych kolegov, ktorých tiež, svojím spôsobom „má“. Totiž aj s ich svedomiami.

Stačí len svedomie pochopiť ako do značnej miery hnuteľný majetok, ktorý nepodlieha zdaňovaniu. V tom prípade môže mať každý toľko čistého svedomia, koľko si práve zmyslí, a stráviť na pomyselnom detektore lži trebárs celé prázdniny, ba aj zvyšok života.

Štúdium je práca, dokonca často veľmi ťažká. Kto nezakúsil, nevie. Financuje a podporuje ju spoločnosť, lebo vzdelaných jednotlivcov potrebuje. Tu ide istým spôsobom o zmluvu so spoločnosťou. Ak študent „neštuduje“, jednoducho ju nevykonáva, hoci často prijíma celý rad výhod – daňových pre rodičov a rozličných úľav.

Tvrdiť, že podnikanie prekáža v štúdiu, je trápne. Akoby poštár neroznášal poštu, lebo musí robiť výnosnejší kšeft v nočnom bare. Aj diplomová práca je práca – súčasť štúdia. Absolvent sa pri nej musí naučiť hľadať si pramene, dávať vlastné i cudzie myšlienky do systematickej súvislosti. Aj kvôli sebe – aby v živote nadobudol istotu.

Ak je predmetom záverečnej práce na vysokej škole napríklad vzťah zdaňovania a podnikania, potom nemôže byť v situácii, že sám má po čase nejaký podnikateľský daňový podvod „premlčaný“. Je to iba dodatočný dôkaz toho, že Matovič ani vlastnú diplomovku nepochopil, či už ju písal, alebo nie.

Podobných neskutočne očarujúcich tvrdení je v slávnom vystúpení súčasného predsedu vlády nespočetné množstvo. Či sa do našich životov nepremietnu? Nesúhlasím s pani prezidentkou, že sme na nejakej križovatke hodnôt. V skutočnosti sme už v bahne nivelizovaných hodnôt utopení až po uši.

Nuž ako povedal veliteľ vojsk Únie Ulysses Simpson Grant v občianskej vojne vo chvíli zúfalého skepticizmu nad osudom vlasti: „Nech Boh ochraňuje moju vlasť! Ak je nejaký Boh a ak mám nejakú vlasť!“

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #diplomová práca Borisa Kollára #diplomová práca Igora Matoviča #vysokoškolský systém