Rakúske bankové Kocúrkovo

Toto leto pri Neziderskom jazere v Rakúsku, neďaleko od Slovenska, je naozaj horúce. Ani nie tak počasím, ako škandálom jednej z tamojších bánk.

27.07.2020 14:00
debata

Rakúsko patrí medzi krajiny EÚ s najväčším počtom bánk v pomere k počtu obyvateľov. Chuť po samostatnej banke bezmála v každej dedine pripomína záujem Slovákov mať za každú cenu vidiecku vysokú školu, kde je to len trochu možné. V jednom aj druhom prípade je to z pohľadu riadenia rizík a explózie škandálov poškodzujúcich reputáciu inštitúcií založených na dôvere verejnosti veľmi nebezpečné. Spoločným znakom slabých bánk a škôl je ich príliš časté prepojenie s politikmi. Ukážkovým príkladom je vyhlásenie insolventnosti regionálnej banky Commerzialbank Mattersburg v najmenšej spolkovej krajine Burgenland.

Mestečko Mattersburg so 6 840 obyvateľmi je v Rakúsku považované za štát v štáte, pretože dokonca vydáva vlastnú menu "mattersburský desiatok“. Doterajší kurz turistického desiatka k euru je 1 : 1. Mestečko je u našich susedov známe aj kvalitným prvoligovým futbalovým klubom a veľkým zábavným centrom. Prezident klubu Martin Puchar sa doteraz tešil veľkej popularite. Dlhodobo pôsobil v najvyššom vedení banky aj v mestskej samospráve. Banka svoje partnerstvo s verejným sektorom dokazovala štedrým sponzorstvom a poskytovaním miliónových úverov na rozvoj.

Život samosprávy mestečka Mattersburg a jeho obyvateľov sa zmenil v noci 17. júla 2020. Partnerstvo banky s mestom a futbalovým klubom sa ocitlo v troskách. Ľudia nemohli vybrať svoje úspory z bankomatov ani v pobočkách a zrušené boli akékoľvek bankové platby. Banková pandémia bola pre mnohých horšia ako nákaza COVID-19. Mnoho klientov banky bolo z radov seniorov, ktorí si zo zdravotných dôvodov nedokážu urýchlene otvoriť účet v inej banke. V auguste preto mimoriadne budú môcť svoje penzie dostať vyplatené v hotovosti.

Oveľa väčším problémom sú nedostupné vklady v banke. Tie sú v rámci EÚ chránené len do výšky stotisíc eur na klienta. Mestská samospráva však mala v banke na troch vkladných knižkách rezervy pripravené na opravu vodovodnej siete a nákup nových hasičských vozidiel za viac ako 5 mil. €. O tie po krachu banky príde. Ešte väčšmi má hlavu v smútku viedenská technologická firma Frequentis, ktorá v banke na depozitách nenávratne utopila vo vidine dvojpercentných úrokov až 31 mil. € .

Vo všeobecnosti platí, že banky krachujú kvôli poskytovaniu slabo zabezpečených úverov klientom s nedostatočnou bonitou, neobozretným špekulovaním s devízovými kurzmi alebo akciami na burzách. Málokedy sa však stane, že by peniaze z banky nepozorovane zmizli. V Commerzialbank však nevedia nájsť minimálne 50 miliónov eur, ktoré mali byť oficiálne uložené ako rezerva v niekoľkých iných bankách…

Verejnosť je presvedčená, že za zlyhanie banky zodpovedá lajdáctvo dohľadu nad finančným trhom pod kuratelou Rakúskej národnej banky a renomovaná audítorská firma, ktorá má zastúpenie aj na Slovensku. Tá si za uplynulých desať rokov nič podozrivé nevšimla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Rakúsko #Mattersburg