Špión vo vlastnej vláde

Všetkých spoluobčanov prekvapilo, že sa v slovenskej vláde objavil náš najlepší špión, ktorý sa tam dokonca dostal rovno ako jej člen.

01.08.2020 10:00
debata (13)

Určitým slovenským paradoxom asi zostáva, že prenikol do vlastnej vlády. Lebo pri dobrom výkone tohto vyzvedačského remesla, vraj staršieho ako prostitúcia, takýto stopár či zved ide do nejakej nepriateľskej vlády alebo do priateľskej vlády iného štátu, ktorá je však akosi nepokojná a treba ju preto pozorne sledovať.

Ďalším paradoxom potom je i to, že tohto špióna zrejme vo svojom voľnom čase, teda po večeroch a víkendoch, vycvičil a vyslal predchádzajúci premiér Peter Pellegrini!

Určite nebol k Lukášovi Kyselicovi pri tom zhovievavý. Cvičil ho istotne tak tvrdo a dôsledne, ako svojho času Adolf Hitler obľúbeného vlčiaka Blondiho. Fírer výcvik dosť preháňal. Nacisti ho preto aj so psom „upratali“ uprostred vojny do Wolfschanze, lebo si v Berghofe Evu Braunovú často mýlil so sučkou Blondi.

Nútil ju, aby mu štvornožky v zuboch aportovala nejaký nonšalalantne odhodený papek, čo vyvolávalo trápne situácie medzi oddaným nacistickým personálom. Na konci vojny, teda keď zistil svoj omyl, spáchal Hitler samovraždu, ale predtým, teda takpovediac pre istotu, obe – Blondi i Evu – otrávil kyanidom, aby sa živé nedostali do rúk Rusom.

Výcvik agenta Kyselicu prebiehal pravdepodobne celkom podobne. Veď v predchádzajúcom živote iba „išiel mafii po krku“, podobne ako súčasný premiér Igor Matovič, preto ťažko mohol preniknúť do inej významnej politickej strany ako OĽaNO. Išlo o to, naučiť agenta, aby pôsobil rovnakým dojmom ako iní členovia OĽaNO. Čo nie je jednoduché – chce to čas, aj trpezlivosť, no najmä nepretržité sústredenie.

Ide najmä o to nedať najavo, že niečo viete, lebo tým by ste sa rýchlo prezradili. Napríklad keď odpíšete vlastnú diplomovú prácu z učebníc, musíte novinárom povedať: „Kým iní tu kradli miliardy, ja som len nedal dve úvodzovky!“ Alebo: „Nula nič nie je! No tak som z daňového priznania vyškrtol iba nejakých šesť núl, no z toho zvyšku som všetko vždy poctivo zaplatil do posledného centa!“ Alebo tak nejako.

To Kyselica celkom dobre zvládol a po výcviku by ho nik neodlíšil od iných poslancov. Keby ste ho postavili vedľa Jozefa Pročka alebo Romany Tabák z OĽaNO, nevideli by ste rozdiel. To je, zdá sa, jediný rozumný, no pritom i dostatočný, dôvod, prečo ho dal Matovič rovno do vlády. Ale necitliví novinári rýchlo spozorovali, že Kyselica nemá takéto formulácie sám od seba, lebo pričasto mu do nich prekĺzlo aj čosi rozumné. Po ich intervencii to spozoroval i líder OĽaNO a presne odhalil pozadie zločinu: „Tajné služby štátu zneužívajú voči svojim politickým oponentom len tí najperverznejší diktátori!“

Otázka, ktorá, žiaľ, zostáva do budúcnosti otvorená, znie: „Zneužil Pellegrini Kyselicu voči Matovičovi, alebo Matovič napokon adjustoval už zdanlivo strateného, prezradeného a zbytočného Kyselicu proti Pellegrinimu?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Peter Pellegrini #lukáš kyselica