Tričkom proti komunizmu

Antikomunizmus je kapitalistický evergreen. A byť večne zelený možno iba tak, že sa stará pesnička kreatívne prispôsobuje meniacemu sa publiku. Pri príležitosti 70. výročia popravy Milady Horákovej sa veľkej mediálnej pozornosti tešil projekt „dekomunizácia“.

06.08.2020 14:00
debata (5)

Išlo o výzdobu verejného priestoru názornou agitáciou s fotografiou političky a úderným sloganom „Zavraždená komunistami“. K tomu bol pridružený trendy biznis v e-shope s angažovanými antikomunistickými tričkami 330 Kč za kus.

V návode „povedzte to tričkom“ sa produkt ponúka ako univerzálny doplnok politického šatníka: má fungovať proti komunizmu i hlúposti. Samozrejme, je to iba marketingový trik, pretože čo je „anti“, automaticky rezignuje na rozumovú analýzu. Dekomunizačné tričko neoslobodzuje od hlúposti a v cene 330 Kč si zákazník nekúpi rozum.

O evergreenoch platí, že sa nám dostávajú pod kožu častým opakovaním. Každý evergreen je súčasne tak trochu gýč. Vlastne je to akceptovaný gýč; gýč, ktorý sme vzali na milosť, ktorý prestal otravovať. Tak je to i s antikomunizmom. Je to notoricky známa odrhovačka, svoje miesto v playliste má zaručené, lebo ju pozná deväť poslucháčov z desiatich.

Antikomunisti síce tvrdia, že s neexistujúcim komunizmom, respektíve s jeho mŕtvolou, bojujú preventívne, aby sa náhodou nevrátil, nevstal z hrobu či ako vták Fénix z popola, ale v skutočnosti sú frustrovaní tým, že poraziť komunizmus nikdy nemali šancu! Komunizmus zanikol skôr, než by sa bol vôbec udial, pretože naň z rôznych dôvodov rezignovali komunisti. Časť preto, že stratila vieru v komunistické ideály, a mnohí preto, že lepšiu kariéru zavetrili vo vracajúcom sa kapitalizme.

Pád komunizmu možno vysvetliť vytriezvením komunistov z ilúzií alebo ich malovernosťou a zradou. Podstatné je, že s rezignáciou socialistického Východu na sociálne spravodlivú, solidárnu beztriednu spoločnosť, v ktorej by nevykorisťoval človek človeka, sa akosi vytratila motivácia kapitalistického Západu usilovať sa o atraktívnu alternatívu, teda o spoločnosť blahobytu. Pre západnú strednú vrstvu bola kapitulácia Východu Pyrrhovým víťazstvom. Majú dôvod nenávidieť komunistov – najmä za to, že do komunizmu zapichli vidly.

Toto sa, samozrejme, salónnym „ex post“ antikomunistom nedá vysvetliť. Predstavu o ich bubline si možno spraviť už z tých angažovaných tričiek. Antikomunistický e-shop vyzerá skôr ako supermarket so zmiešaným tovarom, než ako špecializovaná predajňa. V pestrej škále sarkastických agitiek sa nájdu i slogany proti súčasným kapitalistom Zemanovi, Babišovi a Putinovi, alebo čosi proti Číne, ktorá je pritom lídrom globálneho kapitalizmu. Tričkom sa dá vyjadriť veľa, ale je jasné, že sa ním nedá vyjadriť všetko.

Užitočné sú pre tých, ktorí sa potrebujú s čímsi identifikovať, k čomusi sa pridať, a tiež pre ľudí, ktorí si môžu spraviť obrázok o angažovane oblečenom spoluobčanovi prv, než otvorí ústa. Na tričku s političkou Horákovou majú, mimochodom, dekomunizátori nepresnosť. Popravili ju fanatici. A fanatik je katastrofa v každom režime.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Milada Horáková #globálny kapitalizmus #antikomunizmus