Trampoty letných dní

Podobne ako väčšina spoluobčanov aj ja uvažujem v týchto letných dňoch iba o tom, ako oživiť naše hospodárstvo. Chápem, že vláda si teraz navzájom číta diplomové práce, a preto na podobné ekonomické taľafatky jednoducho nemá čas.

09.08.2020 14:00
debata (17)

Tie diplomové práce, pred tým a po tom, čo ich šťastní jednotlivci úspešne obhájili, najčastejšie (vrátane nich) vôbec nik nevidel, a tak vraj vo vládnych kruhoch prebiehajú zdĺhavé losovania, ktorá pripadne komu. Uľahčujú im to iba sčasti svedomití novinári, lebo si už niektoré pozreli aj bez nich.

Napríklad istý minister sa natoľko pohrúžil do tejto formy „recipročného štúdia“, až v návale akejsi akademickej roztržitosti a bezbrehej solidarity rýchlo predal východoslovenskú energetiku kamsi do Nemecka. Tam už teraz majú iba tie veľké vrtule na nožičkách a ploské solárne panely. Ale z akejsi nostalgie si tiež chcú po večeroch naďalej svietiť.

Našťastie pre ministra, my sme na úplnú nezištnosť podobných bohumilých obchodov už dávno zvyknutí. Diplomové práce politikov sa zatiaľ z ich skromnej iniciatívy veľmi nezverejňujú, preto sa zvyšok obyvateľstva musí uspokojiť s naozaj odbornou literatúrou alebo ekonomikou domáceho rozpočtu. V nej ide najčastejšie o dosť povädnuté osobné kontá.

Občan je nútený to robiť dokonca aj vo voľných chvíľach. Svedčia o tom lanovky praskajúce vo švíkoch, preplnené kúpaliská, ba dokonca i praskajúce a prskajúce prímorské štáty, čo v poslednom čase surovo zavracajú našich spoluobčanov späť domov. Napríklad keď nemajú riadne vyplnené formuláre, a z toho vyplýva, že doma skoro nič neoživujú. Vďaka nim medvede a diviaky na Slovensku strácajú prirodzenú plachosť, lebo ich na našom území už dlhšie takmer nestretávajú.

Ekonomika v Bratislave sa dá pomerne jednoducho rozdeliť na zahraničnú a domácu. Zahraničná sa sústreďuje na trhovisku na Miletičovej ulici, domáca na trhovisku na Jedlíkovej. Obe sú však už v modernom globálnom svete mocne navzájom prepojené, teda napríklad v Bratislave rovno električkou.

Treba to zažiť, obrovský súboj britskej libry, amerického dolára a čínskeho jüanu tam totiž ostentatívne iskrí takmer z každého kalerábu, no ceny sa napriek tomu na oboch veľmi nelíšia. Euro som úmyselne nespomenul, lebo keby tu nejaké chýbalo, vláda ho pokojne zoberie penzistom či invalidom, prípadne deťom z obedov.

Najväčší politický ruch nateraz vládne v strane Za ľudí, kde sa postupne vzdáva predsedníctva jeden potenciálny líder za druhým, no zostáva nám dúfať, že napokon predsa len niekoho spomedzi seba zvolia alebo, pri prípadnej nerozhodnosti hlasov, tiež vylosujú.

Premýšľaniu nad oživením ekonomiky sa nikdy netreba vyhýbať, hoci to určite nie je v tomto teple úplne jednoduché. Napriek tomu dáva premýšľanie určitý dôvod na optimizmus. Veď ako v podobnej súvislosti povedal český aforista Gabriel Laub: „Dokiaľ ľudia hľadajú v novinách vraždy a tragédie, je to dobré. Znamená to, že situácia vo svete ešte nie je celkom tragická.“

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plagiátorstvo #diplomové práce