Do basy pre dúhové vlajky

Kedy môžeme skonštatovať, že homofóbnych kampaní už je priveľa? Keď pár ľudí pre sexuálnu orientáciu napadnú alebo vtedy, keď polícia začne zatýkať aktivistov? Poľsko sa v tomto očividne inšpiruje Vladimirom Putinom.

11.08.2020 14:00
debata

Cez víkend súd nariadil dva mesiace väzenia pre dievčinu menom Margot, len za to, že na dodávku fundamentalistickej katolíckej organizácie nasprejovala nápis „Stop hlúpostiam". Táto dodávka vraj bežne brázdi ulice Varšavy s homofóbnymi sloganmi a prirovnáva gejov k pedofilom.

Nevznikli síce žiadne škody, no súdu sa zdalo, že city veriacich boli urazené. Natíska sa otázka, či prirovnávaním gejov k pedofilom neboli urazené city iných ľudí.

Po Margot prišla polícia. Jej zatknutiu sa usilovali zabrániť poslankyne, novinári aj aktivisti. Niektorí vyvesili dúhové vlajky na blízke sochy. Ešte v ten večer prišli neoznačení policajti a odvliekli zhruba 50 ľudí. Vôbec im neoznámili, z akého dôvodu ich zatýkajú, len ich náhodne zhrabli, pritlačili k zemi a odviezli.

Niektorým zo zúčastnených hrozí väzenie. A počúvajte za čo. Za vyvesenie dúhovej vlajky na sochu. Bez akéhokoľvek poškodenia. Vraj „urazili a zneuctili" monumenty! Nie je to prvýkrát, čo v Poľsku súdia ľudí na základe podobných neuveriteľných obvinení. Pred súdom stála aj pani, ktorá namaľovala a zverejnila obrázok Márie s dúhovou svätožiarou. Hlavne, že polícia len mlčky postávala, keď počas víkendovej pripomienky povstania vo varšavskom gete holé hlavy vykrikovali fašistické heslá. Čo je horšie: banda fašistov zľahčujúca holokaust v deň osláv povstania vo Varšave alebo vyvesené dúhové vlajky?

Tieto absolútne neprimerané a politicky motivované tresty sú ukážkou toho, keď sa vládna moc alebo cirkev domnievajú, že si môžu dovoliť čokoľvek, že je v poriadku v mene svojej ideológie perzekvovať a obmedzovať práva ostatných. Preto sa poľský poslanec nehanbil pre Rádio Mária vyhlásiť, že „LGBT ideológia má rovnaké korene ako nemecký nacizmus".

Za porovnávanie LGBT ľudí, ktorí zomierali v koncentračných táboroch pre svoju orientáciu, s tými, čo ich tam posielali, by bol slovutný poslanec u nás nielen horúci kandidát na homofóba storočia, ale aj na okamžité odstúpenie z funkcie. Neexistuje nič také ako LGBT ideológia. Sú len LGBT ľudia. S orientáciou sa človek rodí, na rozdiel od náboženstva si ju nevyberá, a ani nikomu neškodí.

Ak niečo skutočne škodí, je to homofóbia. Jej výsledkom nie je nič iné ako strach, útoky, napadnutí ľudia na ulici, nekonečné prekážky v normálnom živote. Viesť homofóbne reči proti vlastným občanom, potenciálnym voličom, ľuďom, ktorí platia dane, a z nich sú platení aj poslanci, aj cirkev, to je skutočne opovrhnutiahodné. Ale ako to mohlo zájsť až tak ďaleko, že sa v 21. storočí zastrašujú LGBT ľudia a posielajú do väzenia za priestupky riešené prinajhoršom blokovou pokutou?

Dúfam, že Európska únia zareaguje podobne ako v prípade poľských miest, ktoré sa samozvane vyhlásili za „zóny bez LGBT", a Poľsku nedá ani cent eurofondov. Únia je založená aj na ľudských právach, nie len na peniazoch, čo z nej dostaneme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #súdy #homofóbia #LGBTI+