Vlastniť zlato zakázané

Finančné ohodnotenie zlata po tieto dni zdoláva historické rekordy. Odnepamäti lákalo ľudí túžiacich aspoň po šperkoch zo vzácneho kovu. Tie na rozdiel od čistého zlata však podliehajú DPH.

24.08.2020 14:00
debata (8)

Vo forme tehličiek alebo mincí má nulovú DPH, pretože sa považuje na rozdiel od striebra za určitú formu devízových rezerv. Spomína sa aj v známej českej opere Predaná nevesta: „Znám jednu dívku, tá má dukáty a chalupu dostane od táty.“ Dukátmi naši predkovia platili v obchodoch naposledy v roku 1914 za Rakúsko-Uhorska, kým sa nezačala prvá svetová vojna, keď sa krytie meny zlatými a striebornými platidlami zrušilo.

Ceny zlata po roku 1980 dlho stagnovali a dokonca bezmála štvrťstoročie postupne klesali. V čase vysokých úrokov ho investori považovali za mŕtvy kapitál, lebo neprinášalo úroky. To sa zmenilo po roku 2008, keď sa centrálne banky spreneverili svojim funkciám a začali čoraz viac slúžiť vládam jednotlivých krajín neschopných riadiť verejné financie z vyberaných daní a nahrádzať ich odkupovaním štátnych dlhopisov. Ako veritelia poslednej inštancie tak plátajú rozpočtové diery a rozdúchavajú enormný záujem investorov nakupovať zlato.

Za socializmu bolo na našich bankovkách napísané, že sú kryté zlatom a ostatnými aktívami ŠBČS. Dnes na bankovkách ECB o zlate nie je ani zmienka a dokonca sa na nich neuvádza ani meno toho, kto ich podpísal. Zlata Československo veľa nemalo, pretože o časť svojho pokladu prišlo počas druhej svetovej vojny.

Občania nemohli vlastniť zlato vo forme tehličiek a v prípade zlatých mincí iba do troch kusov. Výnimku zo zákona mali len členovia numizmatickej spoločnosti, ktorí sa mohli popýšiť až troma historickými zlatými mincami z toho istého druhu a letopočtu.

Neznalosť zákonov v tejto oblasti sa v 80. rokoch stala osudnou jednému solventnému majiteľovi vily, ktorú mu v Bratislave vykradli zlodeji. Odniesli si aj desať zlatých dukátov, ktoré nešťastník nahlásil do protokolu vyšetrovateľom. Pretože nešlo o člena numizmatickej spoločnosti, odmenili ho formou trestného stíhania za porušenie devízových predpisov.

Tento prečin mu zaznamenali do registra trestov Generálnej prokuratúry, a tak sa musel rozlúčiť s tým, aby mu v budúcnosti Zbor národnej bezpečnosti udelil vycestovaciu doložku nevyhnutnú pre cestovanie do Juhoslávie a kapitalistických štátov.

Zlato sa u nás považovalo za luxus. Kúpa šperku z tohto kovu vo forme prsteňa alebo retiazky po skokovitom náraste ceny v roku 1980 predstavovala pre bežného človeka viac ako priemernú mzdu. Vývoz osobných šperkov pri zahraničných cestách sa detailne zaznamenával v colných a devízových vyhláseniach. Dôvod? Obavy, že by zlato už nepriviezli späť do vlasti.

Povinnosť predať štátu zlato sa nevzťahovala iba na to zlomkové. Zákaz jeho držby bol po určité obdobie v platnosti aj v USA a počas vojny i v Nemeckej ríši. U nás sa zlaté svadobné obrúčky dali kúpiť v rokoch 1980 až 1989 len na základe potvrdenia národného výboru o plánovanej svadbe.

Dnes zlaté tehličky tvoria obvykle portfólio majetku ľudí, ktorí neveria papierovým menám alebo potrebujú utajiť skutočný rozsah osobných úspor.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #centrálne banky #bankovky