Krajniak na novej križiackej výprave

Ak mala súčasná vláda heslo „Pre ľudí“, tak asi myslela len pre bohatých a zamestnávateľov. Naposledy to dokázal Milan Krajniak na stretnutí tripartity, kde sa schádzajú zástupcovia zamestnávateľov, zamestnancov a minister práce.

08.09.2020 11:00
debata (20)

Predložil niekoľko návrhov, ktorých spoločným menovateľom bolo, že chce zamestnancom dať menej oproti súčasnému zákonu.

Zo zákona sa mala minimálna mzda zvyšovať percentuálne každý rok, od roku 2021 na úrovni 656 eur. Od toho sa odvíjajú aj platy podľa náročnosti práce a viaceré príplatky. Krajniak presadil 623 eur a drobné fixné príplatky, nižšie oproti pôvodnému percentu. Pritom nemá žiaden vecný argument.

V krízach netreba šetriť, ale naopak, pumpovať peniaze do ekonomiky, zvyšovať mzdy, spotrebu a tým i dane spätne do rozpočtu. Okrem toho dostane Slovensko balík eurofondov v celkovej výške 34,5 miliardy eur, takže znižovať mzdy zamestnancom a odvolávať sa na to, že nie sú peniaze, môže len veľmi cynický človek.

Minister za Kollárovo hnutie Sme rodina sa ešte na odborárov urazil, keď s jeho návrhmi nesúhlasili. Prečo by mali zamestnanci odobriť faktické znižovanie svojich platov? Ak chcel dosiahnuť kompromis, mal odborárom niečo ponúknuť. Čomu sa čuduje, keď ponúkal iba zhoršenie?

Čerešničkou na torte bola jeho následná scéna na tlačovke, kde sa Krajniak rozhorčoval, že sa chce nabudúce radšej stretnúť s niekým iným. A odborárom sa osobne pomstí zavedením klauzuly, že musia mať na podnikovej úrovni aspoň 20 percent členov, čo im zásadne sťaží fungovanie.

Právo združovať sa v odboroch pritom Ústava SR garantuje ako ľudské právo na rovnakej úrovni, ako je sloboda slova, právo združovať sa v politických stranách či volebné právo. Dokonca sa oveľa ťažšie realizuje a vyžaduje väčšiu integritu a odvahu vzhľadom na to, že ak sa chcú zamestnanci na pracovisku organizovať, často riskujú problémy, prípadne aj výpoveď.

Je milé, keď politické hnutie Sme rodina s 1 684 členmi hovorí Konfederácii odborových zväzov, ktorá združuje okolo 12 percent všetkých zamestnancov Slovenska, že majú byť reprezentatívni. KOZ má v pomere vyššiu členskú základňu ako počet hlasov, ktoré kollárovci dostali vo voľbách. Nehovoriac o tom, že v tripartite reprezentuje všetkých zamestnancov, lebo vyjednávajú podmienky pre všetkých, nielen pre svojich členov.

Pre porovnanie, SaS združuje závratný počet 188 členov a Igor Matovič rozšíril klub OĽaNO z pôvodných štyroch rodinných príslušníkov na neuveriteľných 45 členov!

Ak chce posledný križiak, ako Krajniak sám seba rád tituluje, vytiahnuť do boja proti skupinám zamestnancov, ktorí vraj nikoho nereprezentujú, tak nech v prvom rade začne pekne upratovať v štruktúrach politických strán, ktoré svojou skladbou a vnútornou demokraciou nereprezentujú vôbec nikoho.

Jedine žeby Krajniak pokračoval vo svojej doterajšej politickej dráhe, v ktorej lepšie mzdy ani lepšie postavenie zamestnancov nikdy nehrali žiadnu rolu. Veď svojho času odstúpil z postu Lipšicovho poradcu, pretože sa spomína v spise Gorila. Podľa neho mal patriť k členom prezídia Fondu národného majetku, ktorí hlasujú podľa požiadaviek Penty.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #minimálna mzda #Penta #gorila #zamestnanci #zamestnávatelia #tripartita #Boris Kollár #Sme rodina #Milan Krajniak