Skvelé riešenie koronakrízy

Všetkých spoluobčanov nadchlo moderné riešenie, ktoré prispieva k zabráneniu šírenia COVID-19, bez ktorého sa už mnohí dnes ani nepohnú. Vyvinuli ho zahraniční inžinieri, preto, aspoň podľa dostupných zdrojov, skutočne zabraňuje šíreniu pliagy, hoci zatiaľ iba v angličtine.

12.09.2020 10:00
debata (3)

Ide vlastne o humanoidného robota Peppera, ktorého vraj používajú v iných krajinách ako takú hostesku. To je niečo ako u nás moderátorka, ale o niečo lacnejšie a škaredšie. Aj „humanoidný“ bol kedysi skrytý výraz pre aké-také antropomorfné tvary, no dnes, žiaľ, znamená iba diplomovú prácu opísanú na nejakom vysokoškolskom útvare pre štúdium sociálnej práce. Robot totiž dokáže bezpečne rozoznať, či niekto má rúško alebo ho nemá. Teda vlastne, či ho má nasadené.

Ak ho nemá, vyzve ho – zatiaľ v angličtine – ale to sa istotne poľahky zmení: „ „Vždy máte mať riadne nasadené rúško“ . Ak si ho vyzvaná osoba po tomto neosobnom nátlaku nasadí, potom zdvorilo povie: „Ďakujem, že ste si nasadili rúško.“ To by skutočne zvládla aj hosteska, pokrok vedy a techniky je na prvý pohľad vskutku fascinujúci. Ale na Slovensku iba prináša rad otázok. Ako dlho vydržia takémuto robotovi baterky napríklad na svadbe, kde je aj predseda vlády? Kde sa teda rúška fakticky ani nenosia, napriek jej poriadne finančne zosobneným nariadeniam?

Robot vlastne stavia slovenských vedcov súčasne pred celkom iný, neriešiteľný problém. Na jednej strane by si robot pravdepodobne vyžadoval zosilnený pancier, podobne ako si ho vynútil nemecký tank z druhej svetovej vojny „Panther“, po stretnutiach s ruskými a americkými tankami. Teda, aby nebol rozbitný prvou železnou tyčou, čo je naporúdzi. Plnil by tak síce dôležitú zástupnú funkciu, lebo by bol mlátený neprispôsobivými spoluobčanmi bez rúšok namiesto predavačiek a zákazníčok, ako toť – pred pár dňami – na juhu Slovenska.

Lenže vyriešenie tohto prvého problému by prinášalo so sebou bezprostredne druhý problém. Ako zabezpečiť, aby takýto ťažký, nerozbitne upravený robot Pepper nebol napríklad v nočných či dokonca denných hodinách nalákaný alebo priam doslova unesený a zavlečený do najbližších zberných surovín a tam bezuzdne vydražený za pár „šušňov“ ako nejaká, pôvodne bárs aj spanilá, hosteska?

Dobrý robot je vždy aj morálna dilema. Neobráti sa spustnutý a otrávený robot napokon proti človeku, ako na to upozorňujú autori science-fiction alebo zádumčiví moderní vedci? Na propagačných záberoch robot rúško síce má, aby bol väčšmi sympatický, aj keď ho vlastne vôbec nepotrebuje. Na druhej strane práve to môže byť jeho slabá stránka. Pepper je na Slovensku medzi Skyllou a Charybdou, ako svojho času bájny antický hrdina Odyseus.

Môže síce zachrániť tisíce životov, ale iba ťažko svoj vlastný. Vyzerá to teda vlastne tak, že sme stále odkázaní len sami na seba. V dobro i zlom. Nič zlé nám nehrozí, pokiaľ budeme aj v tých najťažších časoch v sebe i v tých druhých hľadať predovšetkým človeka. To nám však nikdy nijaký robot nepripomenie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19