Nástrahy platobných kariet

Riziko šírenia nákazy Covid-19 donútilo ľudí pri úhradách v obchodoch či reštauráciách uprednostniť platobné karty. Keďže pri účtoch za konzumáciu v gastronómii je dobrým zvykom dávať sprepitné predovšetkým v hotovosti, odklon spotrebiteľov k elektronickým platbám zredukoval časť príjmov zamestnancov tohto sektora.

14.09.2020 15:00
debata (39)

Tí sa vyznačujú nízkymi mzdami a pre tú „tringelty“ doplnkovým zdrojom príjmov. Návrhy legislatívnych zmien na ich oslobodenie od DPH pri platbách kartou však nerieši riziko chudoby obslužného personálu v starobe.

Pohodlné platenie kartami v sebe okrem výhod skrýva aj množstvo nástrah. Jednou z nich je napríklad dvojité odúčtovanie identickej platby z bankového účtu, ktoré hrozí najmä pri platení na veľkých letiskách. Tam možno očakávať vysoký nápor na informačné systémy spracovateľa platieb a riziko, že jeden účet zaplatíte dvojnásobne. Nebezpečenstvo je najmä u tých majiteľov kariet, ktorí nemajú notifikáciu realizovaných úhrad. To znamená, že po návrate z dovolenky si treba dôkladne prekontrolovať odchádzajúce platby.

Ďalším nepríjemným prekvapením cestovateľov pri platbách v zahraničí v krajinách mimo eurozónu je použitie úžerníckych konverzných kurzov pri prepočte na euro. Zákazník sa pri platbe musí v priebehu niekoľkých sekúnd rozhodnúť, či bude platiť v domácej mene, alebo v eurách. Pri platbe v eurách mimo eurozónu sa nákup riadne predraží v okamihu, keď zákazník zvolil variantu DCC (Dynamic Currency Conversion).

Niektoré veľké slovenské banky takúto konverziu zákazníkom vychvaľujú ako možnosť získať okamžitú informáciu o protihodnote platby v eurách. Na druhej strane vo svojich propagačných materiáloch zdôrazňujú, že o províziu z veľkých kurzových rozdielov sa podelia s obchodníkom aj prevádzkovateľom zúčtovacieho systému… V prípade českej koruny ide až o trojkorunový rozdiel na jednom eure.

Vystríhať sa treba aj výberom z bankomatov, ktoré sa nachádzajú v hoteloch a prevádzkujú ich spoločnosti, ktoré nie sú bankami. Výbery z nich sú len za vysoký poplatok bez ohľadu na to, že ide o krajinu eurozóny. Dokonca aj v prípade, ak majiteľ účtu má v slovenskej banke balíček služieb s bezplatnými výbermi zo všetkých bankomatov v eurozóne. Pokiaľ zákazník cestuje do krajín mimo eurozónu častejšie a nechce preplácať svoje zahraničné výdavky prepočítavané na eurá, má viacero alternatívnych možností, ako si obstarať cudziu menu cez licencované spoločnosti podnikajúce s povolením NBS za lepší kurz ako v ktorejkoľvek banke. V kombinácii s bezplatnými účtami v cudzej mene, ku ktorým sa vydávajú zdarma aj platobné karty, tak môže za rok ušetriť pomerne veľa peňazí.

Platbám kartou svitá v blízkej budúcnosti naozaj na lepšie časy. S dobou však musia kráčať aj samotní majitelia účtov zvyšovaním svojej finančnej a informačnej gramotnosti. Nová európska legislatíva otvorí držiteľom platobných kariet možnosti platiť bezpečnejšie s využitím biometrie, odtlačkov prstov a poznávania tváre. To umožní zjednodušiť platby a odstrániť povinnosť uvádzať PIN kód aj pri platbách nad 50 eur v obchodoch, alebo prepisovať sms notifikačný kód pri platbách za tovar a služby pri nákupoch cez internet.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #platobné karty #Covid-19 #platby kartou