Korona ako spoločenský problém

Koronavírus je v prvom rade zdravotný a medicínsky problém. Jeho riešenie je v rukách príslušných odborníkov. Je to však aj problém poznávací a vedecký, pretože o ňom stále nevieme, čo by sme potrebovali. No v neposlednom rade ide aj o spoločenský problém, ktorého dôsledky sú veľkým zásahom do života spoločnosti, jednotlivcov, každého z nás.

16.09.2020 16:00
debata (7)

Mali by sme vychádzať z toho, že prítomnosť a pôsobenie koronavírusu v našom svete je fakt. Každý iný prístup je scestný. Otázka spočíva len v tom, čo robiť s následkami tohto faktu, ako sa správať, aby sme minimalizovali negatívne dôsledky pri maximálnej udržateľnosti existujúcich hodnôt. Malo by ísť o vyváženú stratégiu, ktorá nestojí na zveličovaní ani na podceňovaní, a už vonkoncom nie na panike, na jej umocňovaní a mocenskom zneužívaní.

Základom takejto stratégie je predovšetkým vedieť, ako sa správa samotný vírus. To, čo vieme, sa dá zhrnúť takto: Vírus sa šíri z tela človeka kvapôčkami, v ktorých môže prežiť aj vo vzduchu a na povrchu predmetov istý obmedzený čas. Vírus takto napadne človeka, pokiaľ nemá vonkajšiu ochranu, a ak nemá dostatočne silnú imunitu, spôsobí mu zdravotné problémy rôzneho druhu. V niektorých prípadoch, zvlášť v prípade ťažšie chorých a starších ľudí, môže spôsobiť smrť.

Z toho vyplýva, že človek sa musí pred iným človekom chrániť dodržiavaním odstupu, bariérami, obmedzením kontaktov. Na rôzne známe vírusy existujú vakcíny, na tento zatiaľ nie.

Prvým spoločenským dôsledkom COVID-19 je blokáda sociálnych kontaktov, sociálneho spôsobu života, a to od ekonomickej sféry cez vzdelávaciu až po súkromnú a rodinnú. Na takéto niečo nielen že nie sme pripravení, ale vnímame to ako útok na našu ľudskú, spoločenskú prirodzenosť. Čiastočne máme prostriedky, ako situácii čeliť, a to informačnými a komunikačnými technológiami, pomocou ktorých môžeme zabezpečiť niektoré činnosti. Nemali by sme si však myslieť, že je to niečo viac než len východisko z núdze. Virtuálna počítačová realita môže byť len nástrojom a doplnkom reálneho života.

Politickým nástrojom je použitie moci na obmedzenie až zákaz rôznych foriem spoločenského života, od pracovnej sféry po osobný pohyb, zhromažďovanie, cestovanie, atď. Problémová je celoplošná aplikácia technológií na kontrolu ľudí, zdôvodňovaná práve riešením koronakrízy. Najhorším dôsledkom by bol rozvrat spoločnosti alebo jej premena na „koronatotalitu", teda spoločenská (dez)organizácia horšia než samotný problém.

Pretože ten má nielen spoločenské dôsledky, ale aj spoločenské a politické riešenia. Všetky riešenia, dokonca aj tie zdravotnícke, vedecké a poznávacie, sú podmienené spoločensky — tým, ako inteligentne a efektívne dokážeme organizovať spoločnosť v tejto náročnej, no nie neriešiteľnej situácii.

Riešenia môžu byť rôzne, lepšie i horšie. Nikdy však nie je iba jediné riešenie. Ak by existovalo, bolo by to najlepšie riešenie v prospech všetkých a nie na úkor udržateľnosti života. Hľadať také riešenie je spoločenská povinnosť každého. Zvlášť tých, čo riadia štát.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #koronakríza