Umelá doba

Možno žijeme v dobe plastovej. Píšem „možno“, lebo až našim potomkom pripadne úloha z historického odstupu posúdiť, do akej miery sa naša preferencia hmoty umelej nad hmotou prirodzenou stala čímsi, čo charakterizuje epochu. I keď to tak dnes nevyzerá, môže sa stať, že sa od umelej hmoty ľudstvo nakoniec odvráti skôr, ako zanechá nezmazateľnú civilizačnú stopu. Môže napríklad nastať situácia, keď plastu, ktorý prekáža, bude viac ako toho, ktorý slúži.

08.10.2020 14:00
debata (6)

Škody môžu zatieniť úžitok, strata vymazať zisk. Už dnes plastový odpad človeku prerastá cez hlavu, iba zlomok použitého plastu sa darí recyklovať, obrovské množstvo končí na smetiskách a v oceánoch. Hrozbou sa stávajú mikroplasty, na ktoré sa rozpadajú vyhodené obaly, aby sa ako bumerang vracali človeku, respektíve do človeka v potravinách, ktoré konzumuje, alebo vo vode, ktorú pije.

Nie je to tak dávno, keď bol človek umelou hmotou nadšený, očarený. Rýchlo sme si na ňu zvykli a stala sa samozrejmosťou. Momentálne sme vo fáze, keď sa pýtame, či to bol s umelou hmotou až taký dobrý nápad, a už nám došlo, že to je ďalší dobrý sluha, ale zlý pán. Budúcim štádiom bude sebaklam, že plasty sú nutné zlo, a potom už je to iba krok ku konštatovaniu, že nám ich bol čert dlžný.

Našťastie je tu pokrok, ktorý nemožno zastaviť. Už dnes alergia nastupujúcich zelených generácií na plasty motivuje vedcov, aby k nim hľadali alternatívu. Je zvláštne čítať, že sa od plastu mieni odstrihnúť Lego, pretože tejto firme leží na srdci kvalita životného prostredia. Ešte sa nevie, z čoho sa v budúcnosti budú vyrábať kocky populárnej stavebnice, ale z odpornej umelej hmoty vraj určite nie. Podobne plasty ako problém vyhodnotila IKEA. Začalo sa to papierovou slamkou a dreveným príborom (samozrejme, zo zodpovedne obhospodarovaných lesov), a od roku 2030 už všetko zo zlých plastov bude nahradené výrobkami z materiálov, „kvôli ktorým si nemusíme robiť výčitky“.

Diskutovaná ľudská slabosť pre umelosť sa, mimochodom, neobmedzuje iba na hmotu. Veľký pokrok zaznamenal i vývoj umelej inteligencie a podľa niektorých skeptických expertov už je iba otázkou času, kedy sa človeku vymkne z rúk a realitou sa stane čosi inteligentne neľudské. Hrozby, ktorými sú umelá hmota a umelá inteligencia, sa pred človekom vynorili v okamihu, keď začal riešiť umelé problémy. Nedeje sa to preto, že by sme skutočné problémy mali vyriešené a nevedeli ako uniknúť nude. Umelými problémami sa odvádza pozornosť od problémov skutočných a dôvodom bude slabnúci spoločenský konsenzus na tom, čo je potrebné, čo je správne, čo sa patrí, čo je pravda…

Človek rieši umelé problémy, medzi ktoré patrí politika, genderová identita, uhlíková neutralita či výmena kociek Lega, aby nemusel riešiť sám seba ako problém, ktorý nikdy nemal jednoduché riešenie. V tejto plastovej dobe však nie je problém byť ľudsky autentickým rebelantom. Stačí odmietnuť všetko umelé. Život bez umelých problémov, umelej hmoty a umelej inteligencie sa stane adrenalínovým zážitkom, permanentným dobrodružstvom!

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #plasty #mikroplasty #odpadové hospodárstvo