Poézia krízovej vlády

Väčšina spoluobčanov v márnej snahe racionálne pochopiť úsilie vlastnej vlády v súvislosti s koronakrízou sa už v podstate neskrývane obracia k staršej slovenskej poézii. Človek, ktorý sa vracia z trhoviska a premýšľa, dokedy vôbec bude ešte otvorené, si jasne uvedomuje, že sa ocitá v prostredí antického sveta starovekých Grékov. Pre nich bol básnik zároveň doslova aj veštec.

17.10.2020 16:00
debata (4)

Nevýhodou Slovenska je v tomto zmysle jeho poloha. Lebo francúzsky veštec Nostradamus je viac-menej prozápadne orientovaný. I keď vraj veľmi presne odhadol Adolfa Hitlera, ba aj iné obrovské katastrofy, je potrebné konštatovať, že napríklad súčasné rozkopávky električkových tratí v Bratislave mu úplne unikli.

Podobne bulharská „baba Vanga“ je zase príliš „provýchodná“. Ak to berieme z nášho hľadiska, márne a dlho síce blúznila o Vladimirovi Putinovi a podobných margináliách, no súčasná vláda Igora Matoviča žiaľ nevstúpila do zorného poľa jej predvídavých záujmov.

Oproti nim však napríklad slovenský básnik Ján Hollý vo svojich veršoch k pochopeniu situácie posledných dní vo vládnej koalícii podáva vo svojej slávnej básni „Svatopluk“ priam nadmieru jasnozrivý kľúč. Stačí sa len pozornejšie započúvať a zamyslieť hneď nad úvodnými Hollého veršami: "Spívám, jak hroznú Svatopluk na Karolmana véďel / Vojnu; i jak víťaz, seba aj svój od jeho vládi / Osloboďiv národ, ňepodľehlí stal sa panovňík…“ Určite je každému hneď jasné, ak teda dokáže s hravou ľahkosťou sledovať staršiu poéziu, totiž obdobne ako napríklad vláda najnovšiu koronakrízu, že „zlý“ Karolman vo veršoch je vlastne Richard Sulík, no „dobrý“ Svatopluk môže byť iba Igor Matovič. Ten je „Svatoplukom“ par exellence. Karolmanom sa totiž Sulík vlastne najprv stal v Nemecku, no relatívne krátko po návrate na Slovensko odišiel kamsi do Bruselu povaliť vedenie EÚ. Namiesto toho však povalil vládu Ivety Radičovej v Bratislave. Čo by na jeho mieste bol rád urobil aj Hollého Karolman. Igor Matovič nikdy podobné ambície neprejavil. Napríklad v Bruseli si iba sám vypral ponožky a odfotil sa s relatívne priateľskými policajnými zložkami.

Netreba tento výkon podceňovať, lebo iný obyčajný Slovák, len po krátkej diskusii s týmito orgánmi žiaľ navždy prestal dýchať. Táto skúsenosť sa onehdy ukázala ako fakticky neoceniteľná.

Pod váhou silných argumentov vo vypätých rokovaniach Ústredného krízového štábu bol nútený „Karolman“ (rozumej Sulík) utiecť už po hodine, navyše sa celkom nepoeticky vyjadril o činnosti štábu. Totiž, že tam vraj šlo iba o „tliachanie“. Ale statočný „Svatopluk“ (rozumej Matovič) to tak nenechal a otvorene vyhlásil, že Karolman „šíri bludy“, že je sabotér, „podrazák“, že žije vo svojom svete, že na pandemickej komisii strávil iba jednu hodinu z jedenástich (!), že svojím konaním – akoby vo vojne – zapríčinil hneď desiatky mŕtvych. Ba aj že strana SaS by si mala nájsť nového lídra a podobne. Isto len vďaka týmto jemným básnickým narážkam Matovič dokázal nateraz tiež zostať vo vláde ako jej načisto „ňepodľehlí panovník“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Svätopluk #Ján Hollý #Karolman #Nostradamus