O čom rozhodujú v USA

Na začiatku roka Donald Trump neohrozene kráčal za druhým víťazstvom v prezidentských voľbách. Ekonomika šliapala, nezamestnanosť bola nízka. Koronavírus mu urobil škrt cez rozpočet.

25.10.2020 20:00
debata (12)

Nezvládnutie krízy nie je jedinou príčinou Trumpovho poklesu popularity. Koniec koncov nezamestnanosť opäť klesá a ekonomicky USA nie sú na tom o nič horšie ako Európa. Kríza však znásobila Trumpove nedostatky, proti ktorým boli mnohí Američania donedávna imúnni. Voľby sú referendom o Trumpovi – o jeho narcizme, arogancii, náladovosti, nevypočítateľnosti, nedbalosti, chaotickosti, tweetovaní, polopravdách, klamstvách, nezmysloch a nesplnených sľuboch. Hlavnému vyzývateľovi Joeovi Bidenovi (ostatní majú mizivé šance) stačí neurobiť vážnejšiu chybu.

A prečo ho veľká časť Američanov chce tak či tak voliť? V prvom rade nechcú voliť demokratov. Považujú ich politiku za príčinu nie najlepších časov, ktoré krajina prežíva. V USA sa nežije ľahko, stredná trieda upadá, vyhliadky na lepší život sú mizivé a neistota práce číha všade: ľudia sú nahnevaní až zúfalí. Politici ich ignorujú – nevedia, čo majú robiť. Trump hnev využil, ale takmer nič nezmenil. Naopak, podporoval ešte viac majetné vrstvy.

To, že ekonomika až do jari rástla, bolo vďaka masívnemu pumpovaniu peňazí centrálnou bankou, ktorá je nezávislá od prezidenta. A tie nešli všetky do reálnej ekonomiky, ale predovšetkým na finančné trhy. Bohatší sa stali ešte bohatšími, chudobní ešte chudobnejšími.

Krajina je rozdelená, napätie vysoké, vzájomná nenávisť sa stupňuje, nezmysly získavajú na cene, racionalita prudko klesá, vzniká výbušná zmes. A Trump do nej ešte prilieva benzín, namiesto toho, aby ju hasil.

Biden neprináša žiadne zázračné riešenia, ale oproti Trumpovi je aspoň nádej, že upokojí vášne, zmení komunikáciu, vnesie do funkcie vážnosť a vytvorí priestor na systematické hľadanie východiska z krízy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #koronakríza