Katolícka šaría?

Keď v Poľsku sprísnenie potratov nevyšlo demokraticky, lebo väčšina spoločnosti bola proti a nakoniec sa nenašla ani parlamentná väčšina, nanútili zmenu zákona súdom. Tomu sa hovorí zbabelosť a zneužitie koronakrízy par excellence.

27.10.2020 16:00
debata (33)

U našich severných susedov narážajú snahy o sprísňovanie už beztak jedného z najtvrdších zákonov o interrupciách na veľký odpor. Doteraz zákon povoľoval prerušenie tehotenstva iba v prípade znásilnenia, priameho ohrozenia života matky alebo v prípade, ak je plod poškodený a nemá šancu na prežitie. Poľky prichádzajú za touto procedúrou aj na Slovensko, figurujú aj v našich štatistikách.

Napriek tomu sa poľskí katolícki fundamentalisti snažia potraty zakázať úplne. Poslanecký pokus z roku 2016, za ktorým stála hlavne vládna strana Právo a spravodlivosť, nevyšiel. Poslanci sa zľakli, do ulíc vtedy vyšli milióny Poliek s podporou po celom svete. Dnes je väčšina poľskej spoločnosti proti sprísňovaniu tejto legislatívy a dokonca stále nadpolovičná väčšina ľudí je za rozšírenie zákona, za uvoľnenie podmienok. Ale kedy záležalo na verejnom názore a záujme?

Ak to nejde v demokracii, pôjde to bez nej. Starý bonmot hovorí: „Voľby dopadli zle, vymeňte ľud!“ Skupina poslancov podala podnet na ústavný súd, ktorý si pre istotu Kaczynského strana obsadila vlastnými ľuďmi. Ten, čie politické návrhy nestoja za nič, ich vždy bude presadzovať radšej bez diskusie. Ústavný súd pred niekoľkými dňami už rozhodol a zákon sprísnil tak, že odteraz musí žena porodiť aj poškodený plod, ktorý nemá šancu na prežitie, a bude sa pozerať, ako po pôrode pomaly zomrie.

Čo za netvora dokáže niečo takéto odhlasovať a vystaviť ženy, aj bez toho v mimoriadne smutnej a ťažkej situácii, v podstate mučeniu, prizeraniu sa smrti vlastného trpiaceho dieťaťa? Aký zbabelec môže niečo takéto vôbec navrhovať, zamestnávať tým parlament a nakoniec aj súd, v situácii koronakrízy? Odpor bude menší, ľudia sa nemôžu riadne zorganizovať, a ak to bude nepopulárne, je sa na koho vyhovoriť, veď to rozhodol súd, nie my. Nie je do očí bijúce, akú nízku prioritu má táto katolícka kultúrna vojna, keď treba riešiť protipandemické opatrenia, posilňovať kapacity nemocníc a zachraňovať ľudí pred prepadom na finančné dno?

Predchádzanie potratom má pritom prijateľné riešenia. Je ním zavedenie zmysluplnej sexuálnej výchovy na školách, bezplatnej antikoncepcie hradenej zo zdravotného poistenia, podpora vzdelávania k rodovej rovnosti, ktorej súčasťou je aj zdravý pohľad na mužnosť a správanie muža a na predchádzanie znásilneniam.

Žijeme v spoločnosti, kde väčšina ľudí schvaľuje právo žien na rozhodovanie o svojom tele a registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia. Tie medzičasom podporil už aj pápež. Riadime sa ľudskými právami. Pokiaľ sa fundamentalistickí katolíci snažia presadzovať a nanucovať v parlamente, a keď to nevyjde, tak akýmikoľvek inými prostriedkami, svoju predstavu práva, svoju predstavu rodinného a sexuálneho života všetkým, aj tým, ktorí nevyznávajú ich náboženstvo, v čom je rozdiel oproti snahám o zavádzanie šaríe v liberálnom štáte? Môžu si podať ruky.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #OĽaNO #prevencia interrupcií #ĽS NS #interrucpie