Pre európsku spoluprácu je právny štát nevyhnutný

Čerpanie európskych peňazí musí byť podmienené funkčným právnym štátom. Nielen z praktických dôvodov. Bez neho totiž európska spolupráca ako taká nie je udržateľná.

30.10.2020 16:00
debata (3)

Európski lídri sa síce v lete dohodli na 1,8-biliónovom balíku európskych peňazí, zloženom zo štandardného sedemročného rozpočtu a z mimoriadneho protikrízového programu obnovy, no ich definitívne schválenie zatiaľ nie je isté. Európsky parlament sa nevie dohodnúť s Európskou radou, rozdielne názory vládnu aj medzi niektorými členskými krajinami.

Jedným z citlivých bodov je podmienenie čerpania európskych peňazí funkčným právnym štátom. Najostrejšie proti nemu vystupuje maďarský premiér. Hrozí dokonca, že v takom prípade bude dohodu vetovať. Nebude, európske peniaze príliš potrebuje, ale to nie je témou tohto článku.

Dôležitejšie je, prečo sa mu takéto podmieňovanie nepáči. Európske inštitúcie začali voči Maďarsku konanie pre ohrozenie základov právneho štátu najmä kvôli oslabeniu nezávislosti justície. Pre Orbánov režim však jej spolitizovanie nie je samoúčelné: Ovládnutie súdnictva je spôsobom, ako si upevniť politickú moc a udržať režim, ktorého živnou silou je prelievanie verejných peňazí (vrátane európskych) spojencom a obchádzanie pravidiel. Nič z toho by s nezávislými, funkčnými súdmi, prokuratúrou a políciou nebolo dlhodobo možné.

Práve to poukazuje na hlavný praktický dôvod jednoznačného podmienenia európskych peňazí funkčným právnym štátom: v opačnom prípade budú využívané na utuženie moci tých, ktorí ich zneužívajú. O to viac, že problém sa netýka len Maďarska. Bulharsko, Rumunsko, Česko a koniec koncov aj Slovensko – všade tam sú európske peniaze spojené s rozsiahlou, politicky krytou korupciou.

Slovenský príklad ukazuje ešte niečo iné. Ohrozenie právneho štátu nemusí mať podobu brutálnych zásahov do nezávislosti súdnictva ako v Poľsku či Maďarsku. Informácie odkrývané v súvislosti s kauzami Dobytkár, Búrka atď. ukazujú, že k zneužitiu a znefunkčneniu orgánov, ktoré majú dohliadať na dodržiavanie zákonov, môže prísť aj subtílnejším spôsobom. Postupnou politizáciou, dosadzovaním „našich ľudí“, systematickým vytváraním korupčných väzieb. To všetko s pomocou či minimálne s toleranciou predchádzajúcich vlád R. Fica.

Na ochranu právneho štátu v EÚ preto potrebujeme aj jemnejšie a presnejšie nástroje, než len procedúru podľa článku 7. Podmienenie čerpania európskych peňazí je účinné aj kvôli tomu, že aliancie skorumpovaných politikov a oligarchov zasahuje tam, kde sú najcitlivejší: ohrozuje prístup k peniazom.

Na posilnenie ochrany právneho štátu však má EÚ aj ďalší dôvod. Únia nie je len pragmatickým zväzkom. Je spoluprácou liberálnych demokracií, postavenou na vzájomne rešpektovaných pravidlách a spoločných hodnotách. Európska spolupráca tak stojí na pilieroch demokracie, právneho štátu a rešpektovania základných práv. V každom členskom štáte. Preto na ich ochranu potrebujeme spoločné účinné zábezpeky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Európsky parlament #európske peniaze #protikrízový program obnovy #nezávislé súdnictvo