Problematický partner

Odchod Donalda Trumpa z Bieleho domu väčšina európskych vlád asi privíta. No problémy transatlantického partnerstva sa tým neskončia. Na definitívny výsledok amerických prezidentských volieb si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Pracujme však so scenárom, že Joe Biden vyhrá.

06.11.2020 16:00
debata (2)

Nie drvivým spôsobom, ako dúfali všetci tí, čo považovali Trumpa za najhoršiu prezidentskú katastrofu, pre USA aj svet, v novodobej americkej histórii (a to nastavil Bush junior latku poriadne nízko). Ale tesne. Nie po „modrej vlne“, ale dlhotrvajúcich súdnych sporoch.

Je tiež veľmi pravdepodobné, že sa demokratom nepodarí získať kontrolu nad Senátom. Bezprostredným dôsledkom budú týždne neistoty, počas ktorých budú o výsledku rozhodovať americké súdy a atmosféru budú zahusťovať Trumpove nepodložené obvinenia z podvodov.

Vážnejšie sú dlhodobé následky: Bidenov prezidentský úrad bude podrývať oslabená legitimita a neschopnosť presadiť zákony v Kongrese. Republikáni urobia všetko pre to, aby mu vládnutie skomplikovali. Okrem iného aj preto, že Biden, vzhľadom na svoj vek, už asi druhýkrát kandidovať nebude.

Neistá vláda, zostrené stranícke spory a polarizovaná spoločnosť budú znamenať, že Spojené štáty ostanú nevypočítateľným partnerom. Joe Biden prisľúbil návrat k Parížskej klimatickej dohode, obnovu transatlantického partnerstva a aj citlivejší, multilaterálny prístup v globálnej politike. Prisľúbil reformy, ktoré urobia zo Spojených štátov environmentálne zodpovednejšiu a sociálne férovejšiu krajinu.

To všetko európske vlády ocenia (s výnimkou orbánovských antiliberálov, pre ktorých bol Trump politickou oporou, inšpiráciou a niekedy užitočným alibi). Každú dohodu s Bielym domom však budú musieť brať s rezervou: ak ju prezident Biden nebude schopný pretlačiť cez Kongres, jeho prípadný republikánsky nástupca či nástupkyňa ju jednoducho zmetú zo stola. Spomeňme si na osud Obamovho podpisu pod Parížsku klimatickú dohodu.

Európa sa bude musieť podľa toho zariadiť. Mnohé problémy by dokázala lepšie riešiť so stabilným, spoľahlivým partnerom: bezpečnostné hrozby zo strany Ruska, ekonomicko-bezpečnostný tlak Číny, spravodlivé zdanenie veľkých digitálnych spoločností či ich efektívnejšiu reguláciu v oblasti hospodárskej súťaže a ochrany súkromným údajov. Spojené štáty však takým partnerom tak úplne nebudú.

Európa by sa na to mala pripraviť a rozvíjať vlastné kapacity. Prípadná výmena stráží v Bielom dome vytvorí lepšie podmienky na rokovania a spoluprácu. No tie najzávažnejšie problémy si budeme musieť vyriešiť prevažne sami. O to viac, že popularita Trumpa v USA aj po štyroch katastrofálnych rokoch a tesný výsledok amerických prezidentských volieb naznačujú, že konfrontačný štýl, zastrašovanie, polarizácia, intolerancia a nevyspytateľnosť, ktoré ho charakterizujú, nie sú len náhodným či krátkodobým potknutím sa americkej demokracie. Sú symptómom dlhodobého trendu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #EÚ a USA