Raketová obnova vlády

Všetkých spoluobčanov potešilo, že iniciatívu obnovenia súdržnosti alebo akej-takej jednotnosti vlády prevzala do svojich rúk ministerka Veronika Remišová, za stranu Za ľudí, ktorá má na starosti najťažší rezort digitalizácie a IT technológií na Slovensku. Prvá dospela k nasledovnému presvedčeniu: „Vláda by mala navonok vystupovať jednotne a najmä jednotne aj postupovať.“ Čo je dnes istotne pomerne neobvyklá myšlienka.

21.11.2020 10:00
debata (14)

Ocitla sa tým vlastne v situácii podobnej ako Američania po druhej svetovej vojne. Vtedy sa rozhodli realizovať svoj vlastný raketový program. Preto na začiatku zavreli nemeckého nacistického odborníka na rakety Wernhera von Brauna, aby konečne robil niečo užitočné a ľudstvu aj prospešné. Podobne aj Veronika Remišová hneď na začiatku svojich ministerských úsilí zavrela niekoľko vládnych „itečkárov“, a tak sa digitalizácia Slovenska konečne tiež môže úspešne rozbehnúť.

Von Braun sa zaoberal raketami dosť dlho, aby zistil, že veľkým problémom je vlastne harmonizácia asi 20 000 prvkov v takej rakete, pre čo si rokmi vypestoval nevyhnutné schopnosti aj zmysel. Mám tým na mysli také tie kozmické rakety, lebo je jasné, že bedmintonová raketa je o niečo jednoduchšia. V našej vláde ide vlastne o podobný problém, ktorý spočíva v pomyselnej harmonizácii 4 koaličných partnerov. S tým má Remišová ako jediná z vlády najväčšie skúsenosti, lebo predtým dlho pôsobila v strane OĽaNO, ktorá fakticky pozostávala tiež zo štyroch podobným spôsobom nestabilných prvkov.

Teda vrátane súčasného premiéra Igora Matoviča, ktorý je vo vláde, ale aj v OĽaNO, naďalej najdôležitejší element. Práve preto jej myšlienka triafa do čierneho: „Táto vláda je zložená zo štyroch strán, kde ako partneri máme rôzne názory na rôzne veci. Vždy je to súboj o myšlienky, víziu a nie o nejaké kšefty,“ povedala s tým, že predchádzajúca vláda vystupovala jednotne, lebo sa vedeli dohodnúť na rôznych „kšeftoch“. Ide teda vlastne o synchronizáciu predsedu vlády Matoviča, ktorý o podpredsedovi svojej vlády Richardovi Sulíkovi nenadobudol tú najlepšiu mienku. Napríklad v súvislosti s úlohou s pandemickým plánom, ktorým ho poveril. „Bohužiaľ nevydalo,“ zhodnotil jeho úsilie a oznámil, že úlohu, ktorú „52-ročný Richard Sulík“ nesplnil, zadal svojej „11-ročnej dcére Klárke“ a je údajne zvedavý na tento „súboj ideí“. Vraj nevie, kto ho vyhrá, ale implicitne píše, že Sulík, ktorého obviňuje z huckania ľudí proti jeho hnutiu, ho už prehral. Pôjde teda o nesmierne zaujímavé riešenia, nech už budú akékoľvek.

Ale aj to vidí Veronika Remišová perspektívne, lebo svoje obľúbené magické číslo 4 nestráca zo zreteľa ani v týchto ťažkých chvíľach. Napríklad, ako otvorene napísali aj médiá, „je presvedčená, že koalícia vydrží štyri roky“. Sulík však v prehratej úlohe naďalej postupuje, i keď nevedno, či aspoň tak rýchlo ako spomenutá „Klárka“, digitalizácia Slovenska či nákup testov, zbavený kšeftov. Lebo ako múdro hovorí staré indické príslovie: „Kde sa bijú slony, tam najviac trpí tráva.“

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Veronika Remišová