Lavína poistných žalôb

Pandémia a masívne tlačenie peňazí centrálnymi bankami negatívne vplývajú nielen na úspory investorov, ale aj na rozpočty verejných financií, firmy, živnostníkov a zamestnancov. Výnimkou nie sú ani poisťovne.

07.12.2020 16:00
debata (4)

Už počas prvej globálnej krízy v rokoch 2009 – 2010 zaznamenali veľké straty z dôvodu angažovanosti v špekulatívnych poistných produktoch (najmä tzv. swapoch úverového zlyhania). V neživotnom poistení dnes majú poisťovne dilemu najmä pri cestovnom poistení a poistení insolventnosti cestovných kancelárií. Sezóna 2021 nevyzerá vôbec nádejne. To môže mať vplyv na bankroty cestovných kancelárií, ochotu poisťovní zúčastňovať sa na nových poistných zmluvách a na ceny poistiek. Pomocnú ruku bude musieť opäť podať štát.

V životnom poistení poisťovne vo všeobecnosti zarábajú na nevedomosti svojich klientov. Tí si málokedy neuvedomujú straty kúpnej sily peňazí vyplatených z poistky po desiatkach rokov poistenia. Sporenie v investičnom a kapitálovom životnom poistení je nielen v EÚ na bode mrazu.

Na Slovensku navyše ešte znásobené v roku 2010 zrušením daňového zvýhodnenia pre občanov v rámci tretieho piliera dôchodkového sporenia. Poisťovne musia značnú časť svojich rezerv držať v bezpečných investíciách vo forme štátnych dlhopisov. Dve tretiny emitovaných dlhopisov krajín EÚ pritom dnes majú záporné úroky. Tieto dusia povinnosť poisťovní zhodnocovať kapitál, pretože peniaze v štátnych dlhopisoch krajín eurozóny prinášajú najmä straty.

Príčinou je expanzia Európskej centrálnej banky (ECB) vo forme masívneho nakupovania dlhopisov, vrátane krajín, ktoré ich nemajú šancu splatiť. ECB nakupuje za čerstvo vydané peniaze aj dlhopisy, ktoré by žiaden investor z dôvodu slabej bonity dlžníka a mizerných úrokov inak nekúpil. To by mohlo ohroziť stabilitu eura.

Poisťovne onedlho čaká ďalšia pohroma v podobe rizika hromadných žalôb. V novembri 2020 totiž EÚ zjednotila legislatívu týkajúcu sa kolektívnych žalôb. Obavy panujú najmä v oblasti digitalizácie finančných služieb a s tým spojenej ochrany spotrebiteľa. V praxi už fungujú takéto možnosti v oblasti uplatňovania reklamácií pri omeškaných letoch, reklamácií kvality poskytovaných služieb v cestovnom ruchu a zájazdoch.

Na Slovensku máme dnes jednu poisťovňu, ktorá má pozastavené uzatváranie poistiek, pričom nie je isté, či poistnú pandémiu vôbec prežije. Našťastie nemá licenciu na predaj doživotných dôchodkov z úspor druhého piliera. V opačnom prípade môže totiž krach poisťovne vyvolať otázniky nad zmysluplnosťou penzijnej renty z poisťovne. Veď väčšina z našich 1,56 milióna sporiteľov presmerovala svoje úspory do 2. piliera práve s nádejou, že ich penzie budú bezpečnejšie ako od štátnej Sociálnej poisťovne.

Pritom jedna z veľkých európskych poisťovní, ktorá pôsobí aj na Slovensku, nedávno predala veľké portfólio životných poistiek belgických poistencov neznámej poisťovni sídliacej na Bermudách. Nehovoriac o inej veľkej slovenskej poisťovni, ktorá pred časom nakúpila dlhopisy insolventnej finančnej skupiny ARCA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska centrálna banka #životné poistenie #poistné zmluby #bankroty cestovných kancelárií