Neexistujúca vakcína

Čoskoro nás čaká veľká operácia, ktorá môže zásadným spôsobom ovplyvniť život krajiny. A máme dosť dôvodov obávať sa, že ju nezvládneme. Prvé očkovania proti COVID-19 sa v EÚ rozbehnú asi začiatkom januára.

11.12.2020 16:00
debata (33)

Začne sa u najzraniteľnej­ších skupín a ľudí, ktorí sú kvôli povolaniu najviac vystavení riziku nákazy. Neskôr sa dostane na ďalších. Svet sa „k normálu“ síce tak rýchlo nevráti, ale aspoň bude vidno svetlo na konci tunela.

Tak by to malo byť v ideálnom prípade. Ten slovenský však ideálnym nebude. V prvom rade, boja s pandémiou sa zhostil premiér a opakovane dokazuje, že naň nestačí. Manažérsky, komunikačne ani ľudsky. Letnú úľavu po prvej vlne prehajdákal, do jesene sme vstúpili bez plánu a posilnených kapacít. Keď sa situácia začala opäť zhoršovať, energiu a politický kapitál premrhal na realizáciu svojich fixných ideí a konfliktov s každým, kto s nimi nesúhlasil.

To však nie je náš jediný a možno ani najväčší problém. Koniec koncov, zabezpečiť očkovanie je predsa len manažérsky a technicky jednoduchšie ako zastavovať šírenie pandémie na ktoré, priznajme si, nik presný recept nemá. Za predpokladu, že sa ľudia budú chcieť dať zaočkovať. Tu môžeme naraziť. Ich ochotu a dôveru nenahlodáva len Matovičova neschopnosť, ale aj (omnoho viac?) hlúposť, cynizmus či bezzásadovosť jeho odporcov.

Od Kotlebu netreba čakať nič pozitívne. Kombinácia vodky, bromhexinu a rúška zaveseného pod nosom je akurátnou ilustráciou intelektuálnych schopností a zodpovednosti. Bývalý premiér Robert Fico bojuje o politické prežitie (možno aj o čosi viac) a v tomto svetle treba vnímať aj jeho postoje k pandémii. Kedysi predstieral, že je sociálnym demokratom a jedinou záchranou Slovenska pred extrémistami. Hodilo sa mu to. Dnes sa hodí niečo iné. Skôr šírenie hoaxov, než výzva ľuďom, aby sa správali rozumne a zodpovedne.

Sklamaním však môže byť Peter Pellegrini. Podľa prieskumov stojí na čele najsilnejšej politickej strany. Zo Smeru vraj odchádzal aj preto, že chce robiť politiku inak. Napríklad slušnejšie. Zodpovednejšie. Nuž znakom slušnosti a zodpovednosti v politike napríklad je, že v skutočne dôležitých veciach sa s postojom nekalkuluje. Nezavádza.

Predpokladajme (hádam nie neoprávnene), že Pellegrini nie je bláznivým antivaxerom. Spochybňovanie očkovania je teda z jeho strany najmä politickým kalkulom. Namiesto toho, aby svoj politický kapitál investoval do správnej veci, kšeftuje s ním. Bez ohľadu na dôsledky. Takáto bezzásadovosť ho politicky diskvalifikuje ešte viac, než ak by bol autentickým hlupákom.

Takže si to zhrňme. Namiesto toho, aby vláda už teraz spustila kampaň o dôležitosti vakcinácie, premiér neschopnosťou a hádkami vyčerpáva posledné zvyšky dôvery ľudí. Opozícia ešte prilieva olej do ohňa. Z vysokých verejných predstaviteľov sa za očkovanie postavila iba prezidentka. Vďakabohu aj za ňu, no tento boj sama neutiahne.

Na COVID-19 sme vakcínu vymysleli. Na hlúposť, cynizmus a bezzásadovosť ju nevymyslia nikdy.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Igor Matovič #vakcína #Peter Pellegrini #Covid-19