Kto zachráni dôchodky

V prieskume agentúry Focus sa dve tretiny Slovákov vyjadrili, že ideálny dôchodok by si predstavovali vyšší ako 900 eur, pričom vysnívaná penzia by podľa respondentov mala byť až 1 200 eur. To je viac ako v Rakúsku, kde priemerná penzia žien predstavuje cca 940 eur a mužov 1 200 eur.

21.12.2020 16:00
debata (10)

Treba však doplniť, že rakúske ženy majú nárok na nekrátenú penziu už vo veku 60 rokov, u mužov je to o päť rokov viac. Z každej penzie sa musia navyše platiť zdravotné odvody vo výške cca 5,1 %, pričom tieto sa vzťahujú aj na tých, čo dostávajú penziu zo zahraničia. Zdravotné odvody platia v Rakúsku žijúci penzisti, ktorí pôvodne odišli napríklad zo Slovenska a Sociálna poisťovňa im vypláca do zahraničia trebárs symbolický starobný dôchodok. Naša krajina sa stala v uplynulej dekáde daňovo-odvodovým rajom pre seniorov so slovenským pôvodom, ktorí podstatnú časť svojho pracovného života platili dane a odvody v zahraničí. To znamená, že namiesto nariekania nad nedostatkom peňazí v zdravotníctve by náš štát potreboval poupratovať v systéme nastavenia zdravotných odvodov.

Slovensko v roku 2021 čaká finančná redukčná diéta v oblasti verejných financií. Minimálne na jeden rok sa zmrazujú platy a mzdy zamestnancov vo verejnej a v štátnej správe, keďže rozpočtová diera bude najvyššia za posledných viac ako dvadsať rokov. Sociálna poisťovňa čelí poklesu príjmov z dôvodu poklesu zamestnanosti a príjmov zamestnancov. Majú na to doplatiť aj tí, čo sa ešte len chystajú do penzie. Zvažovaná zmena v parametroch výpočtu dôchodkov sa bude týkať novopriznávaných starobných penzií. Víťazmi nebudú ani tí, čo si sporia v druhom pilieri. Podľa najnovšej štúdie Vysokej školy finanční a správní v Prahe sú totiž penzijné fondy výhodné najmä pre mužov s nadpriemernými príjmami. Naopak, menej výhodné až nevýhodné pre poistencov s podpriemerným príjmom, najmä ak očakávajú väčšie medzery v pracovnej kariére (starostlivosť o deti, nezamestnanosť alebo dlhodobá práceneschopnosť).

Súkromné dôchodkové fondy musia presvedčiť svojich klientov o kvalite a rentabilite svojich produktov, aby si ich kúpili a nespoliehali sa iba na dôchodok od štátu. Zatiaľ však druhý a tretí pilier na Slovensku je skôr rizikový ako výhodný. Peniaze vo fondoch sporiteľom väčšinou prinášajú po odpočítaní širokej palety správcami účtovaných poplatkov menšie výnosy ako predstavuje inflácia, čím strácajú svoju zmysluplnosť. Sklamaných sporiteľov tak bude viac ako tých, čo si budú zo svojich úspor spolu s dosiahnutými výnosmi užívať atraktívnu rentu.

Navrhované zmeny v dôchodkovom systéme majú umožniť ľuďom, ktorí odpracovali aspoň 40 rokov, odísť do dôchodku aj vtedy, keď ešte nedosiahli určený dôchodkový vek. K nekrátenej predčasnej penzii sa však reálne dopracuje len malá skupina poistencov. Mnohým záujemcom budú chýbať obdobia, keď boli nezamestnaní alebo dlhodobo poberali nemocenské dávky. Ide teda skôr o politický marketing pre úzky okruh ľudí, ktorí sa stanú maskotom sociálneho štátu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #zdravotné odvody