Zlé svedomie amerických prezidentov

Ubehlo presne 19 rokov, odkedy USA začali používať neslávne známu vojenskú väznicu na Guantáname, kde dodnes zabudnutí väzni čakajú na spravodlivosť.

12.01.2021 16:00
debata (9)

Väznica sa začala zapĺňať po útokoch na Dvojičky v septembri 2001. USA začali vojnu v Afganistane, o necelé dva roky neskôr začali bombardovať Irak, napriek tomu, že útoky na obe krajiny boli nelegálne, neľudské a ich cieľom ani výsledkom rozhodne nebolo nastolenie demokracie. Aj keby pochádzali teroristi, ktorí zaútočili lietadlami na newyorské mrakodrapy, z Afganistanu, to predsa neospravedlňuje plošné zbombardovanie celého štátu. Ak by tí teroristi boli bývali pochádzali zo Slovenska, tiež by sme asi nesúhlasili s uplatňovaním kolektívnej viny a s americkou základňou v Bratislave.

Ale späť ku Guantánamu. Súčasťou „vojny proti terorizmu“, ktorú rozpútal George Bush ml. a jeho administratíva na čele s Dickom Cheneym a Donaldom Rumsfeldom, bola séria utajených väzení, kde americká armáda ukladala podozrivých občanov a získavala od nich informácie o „teroristoch“. Z tajnej väznice v Abú Ghraib aj unikli zábery amerických vojakov a vojačiek, ktorí s väzňami zaobchádzajú horšie ako so psami. Ťahali ich na vôdzke po zemi, štvali proti nim psov, aby ich vystresovali, priväzovali do nepohodlných polôh, vyzliekali, bili, prichádzalo aj k sexuálnemu násiliu. Američania to nazývali „vylepšené vyšetrovacie techniky“, ale bolo to len odporné mučenie, ktoré vykonávali na rozkaz a ktoré bolo súčasťou štandardnej výbavy. Na samotnom Guantáname bolo povolené aj mučenie topením, tzv. waterboarding.

A kto boli tí väznení ľudia? Za udanie teroristov Američania ponúkali celkom slušnú finančnú odmenu, ako vo westernovom filme. Ľahko si predstaviť, že v chudobných krajinách takáto odmena nalákala na udania každého druhu. Väznice sa tak plnili taxikármi z ulíc Kábulu, pastiermi kôz z Jemenu a inými náhodnými občanmi. A aby sa Američania tvárili, že na týchto ľudí sa nevzťahujú žiadne ľudské práva ani Ženevské konvencie, ktoré definujú základné práva vojnových zajatcov ako zákaz mučenia a právo na spravodlivý súd, väzňov ukladali na Guantánamo, na Kubu, mimo vlastného územia. Do toho George Bush vyhlásil, že naňho ako amerického prezidenta sa medzinárodné právo nevzťahuje.

Guantánamo je čierna diera amerického svedomia. Väčšina z viac ako 700 väzňov nebola nakoniec z ničoho obvinená. Obama napriek veľkým sľubom väzenie nezavrel, ešte dnes tam na slobodu čaká 40 ľudí. Niektorých čaká vojenský súd za priznania vynútené mučením, zvyšní neboli obvinení vôbec z ničoho. Dokonca niektorí už celých 19 rokov.

Trump sa na Guantánamo vykašľal, nastupujúci Joe Biden by z toho mal spraviť svoju prioritu. Nehovoriac o tom, že pred súd by bolo treba postaviť menovaných členov bývalej vlády, strojcov vojen a zakladateľov tejto ohavnosti, o ktorých vine sa dá dostatok dôkazov nájsť vďaka Julianovi Assangeovi aj na WikiLeaks. Aj keď je niekto naším spojencom, neznamená, že môže robiť čokoľvek

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Guantánamo #George Bush mladší