Radosť zo života, radosť z vládnutia

Hovoriť o slastnom vychutnávaní si každého okamihu bytia môže v čase zásadných osobných obmedzení pôsobiť ako dočasná strata úsudku spôsobená nedostatkom sociálnych kontaktov. Typické francúzske joie de vivre má, zdá sa, vynútenú pauzu.

20.01.2021 16:00
debata (6)

Tak či onak, aj pri nespochybniteľnom vnímaní a akceptácii svetových i domácich priorít sa rovnako ženám ako mužom jednoducho cnie za červeným rúžom na perách, ranným espresom v kaviarničke na rohu či veľkým plzenským v obľúbenej putike. S ľahkým srdcom odsunieme na neurčito glamour výnimočnosti. Smútime najmä za obyčajnými každodennými radosťami. Tých, ktoré sa javia ako samozrejmosť či nárok, a tak napĺňajú posolstvo žiť súčasnosťou. Hoci súčasnosť sa práve povážlivo vymyká bezpečnej a príjemnej istote doterajších stereotypov.

Napokon, aj francúzska zemitá a rustikálna schopnosť nachádzať potešenie, zmysel v maličkostiach, sa nevyvinula z blahobytu. Je výsledkom historickej skúsenosti, že za každých okolností sa musí žiť najlepšie, ako sa dá, vrátane neustálej pripravenosti na nové začiatky. Premostiť z francúzskej zmyselnej otvorenosti na fínsku neokázalú životaschopnosť má aktuálny inšpiratívny dôvod.

Pred pár dňami obleteli svet fotografie z tlačovej konferencie fínskej vlády. Premiérka Sanna Marin, ministerka školstva Li Andersson, ministerka financií Katri Kulmuni, ministerka vnútra Maria Ohisalo a ministerka spravodlivosti Anna-Maja Henriksson. Päť žien na pódiu. Zďaleka nie všetky sú „modelečky“ alebo mladice. Nepôsobia dokonca ani ktovieako matersky, ak by ktosi chcel pripísať ich dôveryhodnosť a obľúbenosť na vrub oidipovských inštinktov.

Sú to normálne a rôznorodé ženy, ktoré vedú aj silové či tzv. „ťažké“ rezorty. Šesťmiliónové Fínsko v súčasnosti reprezentujú jedny z najlepších ukazovateľov zvládania pandémie, niekoľkonásobne nižší počet infikovaných aj obetí ako Slovensko. Prečo? Môžeme usudzovať, že azda preto, že všetky rozhodnutia spomínaných „železných“ žien sú jednoznačné a konsenzuálne. Hneď na začiatku usúdili, že absolútne kľúčové je udržať ľudí doma, vyvinutú trasovaciu aplikáciu si obratom mohli stiahnuť takmer všetci obyvatelia krajiny.

Príslovečnú fínsku digitálnu gramotnosť posilnili aj zabezpečením laptopu alebo tabletu pre každého žiaka, žiačku, aby absolútne nikto neostal bez prístupu ku vzdelaniu. Najmä však pri každom spoločnom či individuálnom verejnom vystúpení zásadne a bez výnimky pokojne ľudí posilňujú, oceňujú, povzbudzujú. Iste, môžeme si prihriať genderovú polievočku konštatovaním, že muži milujú krízy vytvárať a udržiavať pri živote, kým ženy krízy riešia.

Tentoraz stačí povedať, že fínska premiérka a ministerky vládnu efektívne nie preto, že sú ženy, ale vďaka svojej kompetentnosti a inteligentnej komunikácii.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #digitálna gramotnosť #ženy v politike #pandémia koronavírusu