Keď sa cirkev vracia k bosoráctvu

Poľsko mieri naspäť do temného stredoveku míľovými krokmi. Začal sa súd s tromi ženami za to, že na obrázok Panny Márie dokreslili dúhovú svätožiaru. Žijeme v akejsi stabilnej bubline predstavy, že svet sa politicky nemôže zhoršiť, že predsa len stále kráčame k lepšiemu. Až na to, že za zlepšovanie treba bojovať, lebo dejiny sa neodvíjajú lineárne; po pár krokoch vpred niekedy nasleduje krok vzad.

26.01.2021 16:00
debata (38)

V Poľsku po tom, čo k moci prišiel Jarosウaw Kaczyński a jeho strana Právo a spravodlivosť, prebieha tento regres rýchlo. Hlavne s pomocou fundamentálnych katolíkov, o ktorých podporu sa Kaczyński opiera.

Ktosi múdry raz povedal, že „to, čo váš Boh podľa vás požaduje, sa až nápadne podobá na to, čo si želáte vy sami“. V Poľsku tak Ježiš za posledných pár rokov nie je priateľ utláčaných, ale skôr veľký nepriateľ LGBT ľudí, ktorých sa biskupi usilujú konvertovať, a nepriateľ žien, ktoré podľa posledného rozhodnutia Ústavného súdu musia donosiť aj poškodené plody odsúdené na pomalú smrť. Veľké haló sa robilo ohľadom vyvesenej vlajky na soche Ježiša a pred niekoľkými dňami pred súd predstúpili tri ženy, ktoré na kostol nalepili obrázky Márie s dúhovou svätožiarou. Podľa ich slov tak spravili na podporu LGBT ľudí v nenávistnej katolíckej atmosfére.

V Poľsku je zrejme podľa ruského vzoru možné stíhanie za „urážanie citov veriacich“. Takýto trestný čin je, samozrejme, úplne smiešny. Museli by sme nediskriminačne zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť za urážanie citov všelijakých iných skupín obyvateľstva, napríklad za urážanie citov LGBT ľudí. A trest dostanú dotyčné aký, upálenie za bosoráctvo?

O ďalší dôvod viac, prečo pri najbližšom sčítaní obyvateľstva u nás na Slovensku zaškrtnúť možnosť „bez vyznania“. Tak sa znižuje množstvo peňazí, ktoré bude plynúť registrovaným cirkvám, teda predovšetkým katolíckej cirkvi. Aby sme nevyzerali ako v Poľsku, keďže aj u nás svoju moc využíva hlavne na ovplyvňovanie legislatívy vo svoj prospech. Stačí si spomenúť na nenávistné referendum alebo na neustále pokusy poslankyne Anny Záborskej o sprísnenie interrupcií. Sama sa vyjadrila v zmysle, že ju neodradí, že v demokratickom procese jej návrh neprešiel, ona ho „aj tak presadí“. Predtým sa zas biskupi pokúšali získať privilegovaný prístup a pripomienkovať všetky návrhy zákonov.

Za pôsobenia vlády Igora Matoviča sa ešte zlepšila schopnosť cirkvi alebo jej blízkych organizácií zabezpečovať si ďalšie štátne peniaze. Anna Verešová, pôsobiaca na ministerstve práce, si v rozpore s hodnotením komisie odklepla granty pre svoju organizáciu a ďalšie prokatolícke združenia. Ozvali sa cirkevné súkromné školy, len podčiarkujem, že súkromné, že by chceli od štátu viac peňazí na svoje fungovanie. Naposledy z akéhosi dôvodu minister Marek Krajčí, známy svojím intímnym vzťahom k duchovným zážitkom, rozhodol, že v prvej vlne očkovania budú aj náboženskí predstavitelia. A tak všetkých farárov bez rozdielu veku zaočkujú ešte pred seniormi.

Náboženstvo je každého súkromná vec. Preto nech si ju každý súkromne aj financuje a nech sa cirkvi uchádzajú o podporu štátu tak ako ostatné záujmové skupiny, ako sa to na 21. storočie patrí.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #cirkev #očkovanie #Panna Mária #kresťanskí fundamentalisti #LGBTI+