Krajniak a Sulík proti zamestnancom

Milanovi Krajniakovi by niekto mohol vysvetliť, že je ministrom práce a sociálnych vecí, nie ministrom biznisu. Spolu s Richardom Sulíkom zasa stihol kopnúť zamestnancov do zadku, a to ešte aj v zrýchlenom konaní, aby to nik nestihol zastaviť.

09.02.2021 16:00
debata (24)

O aké zmeny ide? Zákonník práce doteraz poskytoval iba niekoľko možností, pre ktoré môže zamestnávateľ dať zamestnancovi výpoveď. Napríklad závažné porušenie disciplíny alebo organizačné zmeny. Odteraz na výpoveď stačí, že človek dosiahol 65 rokov, hoci je vitálny alebo si potrebuje privyrobiť k dôchodku. Tento Sulíkov nápad zaváňa ťažkou schizofréniou.

Na jednej strane veľkohubé vyjadrenia, že každý sa má o seba postarať sám a nespoliehať sa na štát, na strane druhej povolí zamestnávateľom, aby starších ľudí „vykopli“ z roboty bez toho, aby im vláda garantovala slušný dôchodok. Človeče, sám si nepomôžeš a štát sa nepostará. Nechce nabudúce SaS navrhnúť, aby po 65-ke ľudia rovno zomierali?

Krajniak si túto novelu tiež vychutnal. Konečne mohol ukázať, aký je geroj! Keďže sa mu nepáčilo, že s ním nesúhlasili najväčšie odbory, ako správny štátnik sa nespoľahol na umenie politiky a vyjednávania, ale vytiahol priamo do vojny. Nepáči sa vám? Veď uvidíte! Odborom oslabil pozíciu pri vyjednávaní so štátom a obmedzil, kto sa vôbec môže stať členom odborov, aby si tu „nevyskakovali“. Do toho SaS navrhla oslabiť vyššie kolektívne zmluvy tak, že výhody z nich plynúce sa budú týkať menšieho počtu zamestnancov.

Všetko kroky, ktoré v konečnom dôsledku najviac pocítia zamestnanci, lebo sa im znížia benefity. A ak sa z toho vytešujú firmy, odporúčam im trochu nazrieť do dát. Štatisticky sú totiž vo firmách, kde pôsobia odbory, zamestnanci všeobecne spokojnejší, menej odchádzajú, sú lojálnejší, ba čo viac, firmy s odbormi sú najodolnejšie v časoch krízy.

Sulík aj Krajniak tieto svoje delúzie pretlačili do zákona mimoriadne podlým a zbabelým spôsobom. Najprv zverejnili prvý návrh novely, ktorý mohli pripomienkovať aj ministerstvá aj odborári. Krajniak dokonca na tlačovke otvorene klamal, keď tvrdil, že vypočuli pripomienky odborárov. V skutočnosti neakceptovali ani jednu jedinú. Na to poslanec Viskupič zo SaS, pravdepodobne na Sulíkov pokyn, predložil v parlamente pozmeňovací návrh, kde sa objavilo spomínaných 65 rokov a obmedzovanie kolektívnych zmlúv.

K týmto návrhom sa už nikto mimo poslancov nemohol vyjadriť ani ich skritizovať; poslanci ich prijali v kratučkom legislatívnom konaní za 12 hodín. Človek by povedal, že takto rýchlo treba prijať nejaké protikoronové opatrenia, ale nie, prioritou je oslabiť zamestnancov voči zamestnávateľom.

A kto všetko zahlasoval za? Nuž, celý klub OĽaNO, vrátane samozvaných kresťanov bijúcich sa do hrude za životy nenarodených detí – Anny Záborskej a Richarda Vašečku, veď ako inak, život po narodení už nie je taký podstatný. Veľkým sklamaním je poslankyňa Monika Kavecká, v minulosti šéfka sesterských odborov, ktorá tiež hlasovala za. Novelu odhlasovala, samozrejme, aj celá SaS a Za ľudí, vrátane Juraja Šeligu. A potápať zamestnancov sa pridali aj kotlebovci, celý klub ĽS NS, vrátane Mariana Kotlebu. Blahoželáme.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Richard Sulík #zákonník práce #odborový zväz #Milan Krajniak #vek 65 rokov