Už dosť trestania občanov

Čo iné má robiť vláda, ak nie chrániť životy občanov? Na koronu umierajú Slováci najrýchlejším tempom na svete, ale zdá sa, že sa len napĺňa citát „jeden mŕtvy je tragédia, tisícky už len štatistika“.

23.02.2021 16:00
debata (17)

Vláde ako keby to bolo jedno. Nedá sa pozerať ani na túto trestuhodnú ľahostajnosť, ktorá stojí životy, ani na jednotlivé diletantské kroky vlády. Poslanec za SaS tvrdí, že sa na to máme pozerať „opačne“, teda na počet ľudí, ktorých sme „zachránili“. Pozostalým po viac ako 6 500 mŕtvych je nebodaj takto ľahšie na duši. Ľudia ako Anna Záborská trávili pol roka bojom za uzákonenie zákazu prerušenia tehotenstiev, minister zdravotníctva Marek Krajčí ich teraz spoplatnil pre ženy nad 40 rokov. Máme to chápať tak, že ich riešením je donútiť ženy vyrábať nových občanov, keď už žijúcich nevedia dostatočne chrániť?

Veď sa stále stačí pozrieť na úspešné príklady v zahraničí. Napríklad na to, že nikto nikde nerobí plošné testovanie. V októbri Igor Matovič sľuboval, že to bude atómová zbraň proti hnusobe, účasť dobrovoľná. Vedci hovorili, že antigénové testy sú na takéto použitie úplne nevhodné a zbytočne budú ľudia stáť v radoch v zlom počasí, radšej nech sedia doma. Nemocnice zasa, že na to nemajú kapacity ani čas. Dobrovoľné nakoniec nebolo nič, ako jediní na svete sme ľudí donútili k testovaniu iba preto, aby Matovič nevyšiel na posmech. Za neúčasť človek prišiel o plat, prípadne zamestnávatelia hrozili, že netestovaných vyhodia.

Výsledkom bolo, že časť ľudí sa na Matoviča a celé koronaopatrenia poriadne nahnevala a druhá časť si myslí, že negatívny antigénový test je zodpovedná priepustka na slobodu, aj keď v skutočnosti pre bezpríznakových je presnosť testu tak pol na pol. Chorých aj mŕtvych len pribúda. A čo vláda nenavrhne? Druhé testovanie a každý týždeň ďalšie. Už radšej ani nezverejňuje dáta. Množia sa svedectvá zranení z neodborne vykonaných výterov alebo o ľuďoch, ktorí sa pri čakaní v rade nakazili.

Hovorí sa, že iba hlupák aplikuje stále jedno a to isté riešenie, ktoré má vždy zlé výsledky, ale dúfa, že ďalší raz to bude inak. Cenu za najbizarnejší výrok si zaslúži minister Krajčí, ktorý sa po poslednom kole testovania sťažoval, že sa kvôli cestovaniu na testy zvýšila mobilita – to vopred nepredpokladal a je si vôbec vedomý, že ho nariadil?

Skončime konečne túto frašku a posilnime spoľahlivé PCR testovanie. Ľudia a niekedy ani firmy nepriznajú, že niekto medzi nimi je pozitívny, aby nevypadli z práce. Pretože ľudia si už nemôžu dovoliť žiaden výpadok z príjmu. Namiesto neustáleho trestania by konečne vláda mohla zvoliť pozitívnu motiváciu, napríklad 100 %-nú náhradu príjmu pri PN-ke a počas izolácie, keď mal človek čo i len kontakt s nakazeným. Susední Rakúšania to tak majú až na šesť týždňov, o ďalších zmysluplných opatreniach v podobe včasného ambulantného liečenia, príspevku na počítač pre každé dieťa a niekoľkonásobne vyššej hospodárskej pomoci ani nehovoriac.

A čo sa týka všetkých zlyhaní našej vlády a smutného svetového prvenstva v počte mŕtvych, za to by mala byť okamžite vyvodená politická aj trestnoprávna zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské zdravotníctvo #pandémia koronavírusu #interrupcie nad 40 rokov #úmrtnosť na COVID-19