Verbovanie sitnianskych rytierov

Všetkých spoluobčanov potešilo, že čoraz viac členov vlády sa takmer každodenne obracia takpovediac na „druhý svet“, na ktorý sa pri riešení koronakrízy zrejme chystá odprevadiť múdrymi opatreniami ešte mnohých obyvateľov.

27.02.2021 14:00
debata (3)

Táto forma komunikácie sa často vyskytuje aj u premiéra Igora Matoviča, ktorý bez väčších problémov posiela odkazy priamo do „nebíčka“. Teda rovnako smelo proklamuje posolstvo nebohému pápežovi ako zavraždenému novinárovi. Vidno, že ľudia, či už mŕtvi alebo živí, sú preňho často „niečo ako Fico“, teda akási imaginárna nehmotná jednotka, čo je „furt naporúdzi“, aby sa na ňu dalo odvolať.

Nejde o to, či by našim koaličným politikom záhrobie, prípadne zázraky a zjavenia, nemohli poskytovať príhodné ponaučenia, ktoré oni sami zo súčasného skutočného sveta vydolujú iba ťažko. Lebo možno predpokladať, že v takom „nebíčku“ sú napríklad všetky diplomové práce nanajvýš originálne, vôbec nie plagiáty. Úplne v nich sedia všetky citáty, originálne sú v nich idey. Rozhodne tam neležia odpísané školské práce slaboduchých fušerov, ba ani podobných autorov tam niet. I keď, napríklad, už len na základe odpisovania diplomoviek možno dnes uvažovať o ich autoroch aj inak, teda ako o blahoslavených a chudobných v „akademickom duchu“. O tom, že naopak, a totiž práve pre nich je určené ono politické kráľovstvo nebeské, plné takejto „vyľahčenej múdrosti“.

Z teologického hľadiska to tiež nie je celkom jasné. Úplne iná je otázka, do akej miery sa taký svätec poteší v intímnom prostredí nebeského pokoja, keď k nemu doľahne bodré zvolanie slovenského koaličného politika. Akoby k niekomu do spálne vtrhol napríklad minister Milan Krajniak v maskáčoch a volal ho k hromadnej celoplošnej celoslovenskej modlitbe proti Covid-19, ktorá jediná tu môže potlačiť úmrtnosť. Tak to vraj pri epidémii vyriešili veriaci v 18. storočí v Trnave. Preto by to istotne bolo aj dnes najlacnejšie a najlepšie riešenie. Lenže to, čo minister Krajniak v tejto súvislosti zlovoľne zatajuje, je fakt, že Panna Mária trnavských obyvateľov pred morom onehdy zachránila isto iba preto, aby sa v tých končinách mohol neskôr narodiť zatiaľ najväčší „spasiteľ“ slovenského národa – Igor Matovič.

Človeku by tiež azda bolo nepríjemné, bárs by aj hneď bol svätý, ak by k nemu namiesto ministra takto pristúpil rovno premiér, teda už ako oficiálny „pendler“ medzi nebom a zemou, a sľúbil mu také Slovensko, o akom iba sníval. Bol by v tom rozpor, lebo takmer každý dnes v bdelom stave sníva iba o Slovensku bez Matoviča. Nemožno pochybovať o tom, že priama nadzmyslová komunikácia s Bohom prináša niektorým našim politikom, napríklad ministrovi zdravotníctva, aj pevnú spätnú väzbu. Teda akési cudzie hlasy, ktoré aj v interiéri počuje jediný a, ako vidno, hneď aj poslúcha. Je iba otázkou času, kedy v rámci vládnej politiky minister obrany vypíše kamsi na druhý svet povolávacie rozkazy pre sitnianskych rytierov, ktorí potom na Slovensku COVID-19 definitívne porazia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #modlitby #mor #Milan Krajniak #Panna Mária #Marek Krajčí #diplomové práce