Tuhá zmena vládnutia

Všetkých spoluobčanov ohromilo, že vláda SR sa už začala zaujímať o vládnutie. Ide pritom v podstate o to, ako vládnuť, kedy vládnuť. Niekedy aj komu vládnuť, alebo s kým vládnuť. Proti komu vládnuť.

06.03.2021 14:00
debata (5)

A podobné malichernosti, ktorým sa človek vo vláde zvyčajne nemusí venovať, lebo oveľa dôležitejšie je chodiť v nejakom tom vládnom aute akože na nejaké tie vládne stretnutia. Teda ak nejaké sú. Inak je to vcelku nuda. Vydržať posedenia činovníkov istotne nie je ľahké, o čom svedčia napríklad nedávne zážitky Richarda Sulíka z posedení na takej bezvýznamnej udalosti, akou je napríklad niekoľkohodinové zasadnutie Pandemickej komisie. A to je Sulík podpredseda vlády a mal by sa naň vlastne tešiť. Lebo ako jeden z prvých sa tam dozvie o rôznych opatreniach vlastnej vlády, ktoré sa až o hodinu zmenia a nezriedka platia až do večera.

To všetko je veľmi zložité, ale aj dosť pochopiteľné. A človek, keď uzavrie s vládou patričnú zmluvu, mal by vládnuť úplne z takých tých pracovných dôvodov, napríklad celkom ako fanatický pracovník v zdravotníctve, teda aj keď mu za to povedzme rovno neplatia. I keď vo vláde si zase nemôže nakradnúť obväzy, chodiť v sanitke za frajerkou a po jej údajne nechcenom prekoprcnutí učiť celé noci zdravotné sestry variť čaj v početnom sprievode „nezdravotných“, nezahalených, dravých, sviežich, sošných a prsnatých inštruktoriek.

To všetko sú iba benefity, lež oblasť vládnutia je nielen vďaka nim dosť zložitá aj na Slovensku, ktoré je v porovnaní napríklad s Čínou o niečo menšie. Nielen rozlohou, ale aj počtom obyvateľov. Ohromujúci na takej vláde je napríklad fakt, aspoň ako sa v posledných dňoch ukazuje, že je potrebné vzájomne sa dohodnúť. A aj to je vraj možné. Vyplýva to napríklad z celkom nedávnej obrovskej radosti a prekvapenia pani prezidentky, ktorá neskrýva potešenie nad tým, že napríklad najmenšie súčasti vládnej koalície – SaS a Za ľudí – si navzájom rozumejú.

No rozumejú si, pochopiteľne, najmä vtedy, keď sú u nej na návšteve. Totiž vtedy, keď sa na nich niekto pozerá. Inokedy to až také ružové nemusí byť. Niektorí už vládnuť ani nechcú. Napríklad premiér Igor Matovič to nechcel už od začiatku. Mnohí sa vyjadrujú, že nie sú prilepení „k stoličke“. Iní utekajú z funkcií. Obávajú sa reakcií našich spojencov na očkovanie vakcínou Sputnik V, prípadne na to, že premiér vraj za onen Sputnik V sľúbil Rusom celú Zakarpatskú Ukrajinu.

Myslím si, že nejakej zvláštnej nevraživosti zo strany spojencov sa vôbec nemusíme báť, lebo náš premiér už vykonal pár návštev v zahraničí. Preto štátnici, s ktorými rokoval, veľmi presne vedia, o čo u nás ide, a aj ostatným v tých večne nadurdených komisiách to hravo vysvetlia prudkým nonšalantným gestom.

To, čím sa spoluobčania môžu v týchto dňoch utešiť, je fakt, že vládnuť sa u nás na Slovensku predsa len tak skoro nebude. Lebo predseda parlamentu Boris Kollár už povedal, že na natoľko zvláštnej činnosti sa v koalícii tak akosi „spoločne“ (Ha!) dohodnú asi až o týždeň.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Boris Kollár