Vládna jarná revolúcia

Na Slovensku postupne dochádza k premenám, ktoré majú revolučný charakter. Pomaly nahradia evolučný úpadok minulej vlády. Prekvapili niekoľko čiernych okresov, ktoré dostali bielu nádielku.

10.04.2021 14:00
debata (12)

Bývalý premiér Igor Matovič pritom nenápadne dovŕšil svoj odveký boj proti korupcii. Podľa dennej tlače a posledného majetkového priznania on sám už vôbec nič nemá. Aj keď pôvodne mal akú-takú hodnotu, aspoň ako obyčajná kompa, dnes je sám už iba plťou z dosť nekvalitného dreva. Predstavuje tak ideálny prípad Programového vyhlásenia vlády, teda do poslednej nitky ošklbaného bývalého oligarchu, ktorý navyše, akoby v tejto nezvyčajnej podobe, vypadol rovno z vládnej kuchyne.

Podporuje ho v tom istotne aj rodina, lebo, ako sa sám posťažoval, celý svoj prvý vládny rok vo funkcii premiéra prežil iba v jedných topánkach. Manželka, ktorá pre jeho kariérny rast predstavuje to isté, čo slávna Xantipa pre publikačnú činnosť gréckeho filozofa Sokrata, mu na iné topánky jednoducho nedá z ideových dôvodov. Teda aby nevyzeral ako dajaký sprostý „zazobanec“ – v rozpore s programovým vyhlásením. Aj keď sám isto túži po zmene v tejto oblasti. Veď pokiaľ si dobre pamätáme, raz si už aj dal k obleku pomerne zvláštnu obuv, obľúbenú najmä medzi prostým ľudom s nižším vzdelaním, teda tzv. „kecky“. Nechodí ani k holičovi a podľa vyhlásenia, ktoré dal k dispozícii francúzskym úradom, ho strihá iba vlastná dcéra.

Fazóna, ktorú pritom sleduje, predstavuje rafinovaný prechod medzi účesmi najvýznamnejších svetových revolucionárov – teda isté pomedzie medzi Karolom Marxom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom. Čo je tiež nespochybniteľný prejav duchovnej i materiálnej skromnosti. Z ponožiek, ktoré si s láskou sám perie a fotí v hoteloch na zahraničných vládnych návštevách, možno usudzovať, že ich tiež asi nemá veľmi veľa, ba možno sú to jeho najobľúbenejšie a zdá sa, že aj posledné.

Je prirodzené, že na novom poste ministra financií bude – či už vedome, alebo nevedome – pokračovať v stopách Eduarda Hegera, ktorý vraj chcel v tej funkcii pripraviť väčšinu obyvateľov o strechu nad hlavou, ba dokonca zbaviť ich chuti vôbec niečo vlastniť. Nasvedčuje tomu aj návrat ministra Milana Krajniaka do vlády, ktorý už zatočil s penzistami, ba chcel by takého ošklbaného oligarchu tiež spraviť z každého. Ak si pozrieme, ako podľa majetkového priznania dopadol po roku koaličnej vlády sám Matovič (a to bol premiér!), potom nebude istotne ťažké presviedčať aj ostatných občanov, že je to tak pre nich dobre.

Revolúcia rýchleho asketizmu tak môže pokračovať, lebo ministerka Veronika Remišová už odhalila, prečo bol v minulej vláde tento pohyb taký evolučný: „Vieme veľmi dobre, že každá koaličná kríza spomaľuje prácu v koalícii. Máme teraz mimoriadne dôležité úlohy,“ reagovala na otázku, či nehrozí v blízkom čase vládna kríza. A napríklad aj nový premiér Heger je presvedčený o tom, že do Programového vyhlásenia (novej!) vlády je potrebné zapracovať najmä veci, ktoré sa už udiali.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #korupcia #koalícia #Igor Matovič #Veronika Remišová #Milan Krajniak #Branislav Gröhling #Eduard Heger