Neakceptovateľné

Premiérska výmena, pochopiteľne, dosiaľ naplno zamestnáva občanov a vzbudzuje mediálny záujem. Napokon ako inak?! Eduard Heger má právo nebyť okamžite hodnotený a najprv a vo všetkých ohľadoch preukázať, že chýr o jeho pokoji a zmierlivosti nie je iba dojem, ale jednoducho fakt. Ten môže byť aj hlbší a donedávna nepredpokladaný potenciál úspechu. Nepredbiehajme však.

14.04.2021 16:00
debata (6)

Očakávať, že Igor Matovič ako vicepremiér rezignuje na svetlá rámp a len tak sa stiahne do úzadia, bolo, je a bude jednoducho ťažko uveriteľné. Jednak preto, že aj rozruch takej intenzity či ničivosti, ktorá by iného nadobro odrovnala, si zjavne a s chuťou užíva v pozícii režiséra a zároveň diváka. Vycestovanie do zahraničia v prípade bývalého predsedu vlády spoľahlivo garantuje onen blahodarný rozruch a zacielenie všeobecnej pozornosti.

Neľútostná kritika formy, dôsledkov aj zmyslu takýchto „misií“ je pre aktéra nepodstatná. Dôležitý je účinok a ten sa vždy dostavil. Vraví sa, že nikto nemení (futbalový) klub, ktorý vyhráva. A kto by menil svoje metódy a „móresy“, pokiaľ dokážu viesť až k vyhratým voľbám?!

Vonkoncom sa netreba čudovať vlastnej rozčarovanosti nad súčasnými vakcinačnými peripetiami. Je legitímna a ľudsky pochopiteľná bez ohľadu na to, či vkladáte životné nádeje do Moderny, alebo dúfate v dostupnosť Sputnika. Tak či onak je namieste sprievodná ostražitosť. Ostražitosť voči možným a už toľkokrát zažitým vydareným snahám v spoločensky najexponovanejších momentoch prichádzať s témami, pokusmi, snahami, ktoré majú ambíciu buď nenápadne prekryť aktuálne priority, alebo, naopak, pomerne nápadne odkloniť angažovanosť i strach ľudí iným smerom. Nedajme sa zmiasť. Neakceptovateľné ostáva neakceptovateľným, neslušné neslušným a nehorázne nehoráznym aj v časoch korony.

Jednoznačná podpora ostrakizovaných odborníkov a spochybňovaných vedcov je tak dobrou správou o našej spoločenskej aj individuálnej vyspelosti. Muselo sa to stať, aby sme si aj na Slovensku s hrdým úžasom uvedomili, že rodinné striebro (aj zlato súčasne) neleží v pochybných trezoroch, ale v intelektuálnej a tvorivej kapacite našich vonkoncom nie malých národov a národností? Ak áno, dobre, že sa stalo…

Nech však v prívale sebauvedomenia nezaniknú ani iné udalosti, za ktoré sa nestačí len hanbiť. Napríklad dôvodová správa a nedávne neslávne hlasovanie Národnej rady, ktoré rodičov tisícok detí na Slovensku priam ako v lekárskej anamnéze označilo za deviantných, zvrátených a nehodných rodičovských túžob a práv?!

Viete si predstaviť, že by ktokoľvek chcel a smel spochybniť legitimitu vašej plodnosti a neochvejnosť vášho materstva či otcovstva? Tie deti vedia čítať, nemožno ich vynechať z dôsledkov rodinnej stigmatizácie. Že je to iný príbeh z iného súdka?! Nie, nie stále ten istý.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #Igor Matovič #marketing #populizmus #Eduard Heger #Sputnik V