Krídla vládnej diplomacie

Všetkých spoluobčanov prekvapilo, že vláda v posledných dňoch siahla k tzv. úletovej diplomacii. Založil ju vlastne v priebehu 2. svetovej vojny pobočník Adolfa Hitlera Rudolf Hess v nacistickom Nemecku, keď z ničoho nič šikovne takpovediac „schramstil“ bojovú stíhačku Messerschmitt Bf 110 a uletel na nej do Veľkej Británie, aby tam vraj s Angličanmi vyrokoval mier.

17.04.2021 14:00
debata (4)

O jeho úmysle nikto nič nevedel v samotnom Nemecku, no ani Britov Hess príliš neoslnil, lebo sa vyjadroval príliš hmlisto a zmätočne. Führer bystro usúdil, že Hess sa zbláznil, a preto v Hessovej neprítomnosti nariadil jeho popravu zastrelením. Angličania ho zavreli do väzenia a dodatočne, teda po vojne, ho norimberský tribunál odsúdil na doživotie.

Dalo by sa teda predpokladať, že za „úletovú diplomaciu“ sa človek vďaky veľmi skoro nedočká. Ale slovenský minister financií Igor Matovič, ktorý podobným spôsobom odletel pred pár dňami vyjednávať do Moskvy, je príkladom, že všetko v tejto perspektívnej spolupráci s inými štátmi nie je ešte stratené. Matoviča u nás, ba ani v cudzine zatiaľ nikto nezavrel. Už to ho nesmierne povzbudilo, a preto vzápätí podobným spôsobom odletel do Budapešti.

Kam poletí Matovič nabudúce, zatiaľ ešte nikto nevie. Ale členovia vlády sa už usmievajú v takmer radostnom očakávaní, lebo „úletová diplomacia“ si vyžaduje isté zmeny v spôsobe vládnutia. Každý člen vlády musí mať od tejto chvíle permanentne pripravený osobný vládny cestovný kontajner vo veľkosti asi dvoch rakiev. V ňom musí mať statného ochrankára so samopalom a s bielymi rukavicami, jedlo a nápoje asi na dva dni a na celkové prežitie ešte aj nejakú fajnovú cvernu a zápalky.

V prípade ďalšieho úletu ministra financií sa prudko zmení fungovanie vlády. Na prvom mieste to bude tzv. hroznové výjazdové zasadnutie vlády. To znamená, že celá vláda poletí spolu s ministrom ako jednoliaty strapec hrozna, v ktorom jednotliví ministri budú predstavovať chutné a šťavnaté bobule.

A preto i na otázku: „Vedeli ste, že tam letí?“ budú môcť odpovedať: „Jasné, že hej, veď sme leteli s ním!“ Čo bude v medzinárodných vzťahoch a rokovaniach veľká výhoda. Druhé bude tzv. luparové výjazdové zasadnutie vlády, keď sa ministri, naopak, teda nejednotne, rozletia na všetky strany ako projektily z brokovnice s odpílenou hlavňou. To tiež príhodne odvedie medzinárodnú pozornosť.

Príklad: Matovič náhle letí zase do Moskvy. No v tom istom momente odlieta aj minister školstva Branislav Gröhling do Burkiny Faso, aby odtiaľ vhodne zaistil pomoc vo vládnutí, keby vďaka pripravovaným reformám školstva aj Slovensko dosiahlo okolo 70 % negramotných. No ak v tejto situácii Matovič oznámi všetkým niečo dôležité, napríklad, že sú idioti, nebude to môcť nikoho z vlády uraziť. V súčasnej situácii je totiž veľmi ťažké rozhodnúť, na koho z vlády sa toto ostatné vyhlásenie ministra financií nevzťahuje.

Pri oboch typoch výjazdového zasadnutia vlády bude môcť Slovensko, najmä vďaka neprítomnosti celej vlády, iba prekvitať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Igor Matovič #Sputnik V #slovenská diplomacia